Majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR l-a salvat încă o dată pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, împotriva căruia, pe motiv că este "un ministru de nota 4", PNL şi USR au depus o moţiune simplă.

În favoarea acestei moţiuni, citită marţi în plenul Camerei Deputaţilor, au votat miercuri doar 99 de reprezentanţi ai PNL, USR şi PMP, în timp ce 171 de deputaţi ai PSD, ALDE şi UDMR au votat împotrivă, în bloc, aşa cum arată site-ul Camerei. Deputaţii minorităţilor, altele decât maghiară şi cei neafiliaţi, au avut opinii diverse, unii exprimându-se pentru, iar alţii împotriva moţiunii. Pentru adoptarea moţiunii ar fi fost necesare 165 voturi.

Între cei care au votat respingerea moţiunii au fost şi preşedinţii PSD, Liviu Dragnea, şi UDMR, Kelemen Hunor.

La încheierea votului, Dragnea a declarat că "A fost un semnal foarte clar că PSD dacă va decide să remanieze un ministru o va face în interior, nu în Parlament", ceea ce pare să sugereze că varianta înlocuirii lui Tudorel Toader pentru că ar fi refuzat să avizeze o Ordonanţă de Guvern pentru amnistie şi graţiere, aşa cum a speculat presa centrală, nu este exclusă, în condiţiile în care postul de ministru al Justiţiei "aparţine" PSD.

Pe de altă parte, tot într-o declaraţie făcută la Camera Deputaţilor, acesta a afirmat că "nu se pune problema remanierii lui Tudorel Toader" pentru că ar fi refuzat OUG pentru amnistie şi graţiere.

Tot după vot, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că prin respongerea moţiunii care critica activitatea şi prestaţia ministrului Justiţiei "solidaritatea PSD în protecţia penalilor este impecabilă". "România are o majoritate care susţine infractorii, iar Tudorel Toader este impresarul acestora. Vorbim de oameni de foarte slabă calitate morală care conduc această ţară", a spus liderul USR.