Câteva zeci de orădeni au asistat, vineri seară, la vernisajul unei expoziţii inedite în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea.

Nicolae Weisz, comerciant în piaţă, are o pasiune deosebită, pirogravura, adică arta de a grava, printr-o tehnică specială, diverse desene şi motive pe obiecte din lemn. A început să pirograveze la orele de practică la Şcoala Generală nr. 16, iar de-a lungul timpului s-a specializat. A realizat, astfel, în sute de ore de muncă, tablouri şi piese de mobilier decorate cu motive tradiţionale transilvănene şi cu modele inspirate de arhitectura Art Nouveau din Oradea.

În câteva dintre sălile de expoziţie ale Cetăţii au fost aşezate tablouri, scăunele tradiţionale, mese şi dulapuri, toate decorate în roşu şi negru. "Mă inspir în special din modelele tradiţionale transilvănene, din ceramică, costume populare, ştergare, feţe de masă, sobe de teracotă, precum şi de motive de pe clădirile din oraş", a spus creatorul orădean.

Pirogravura este migăloasă, iar pentru a decora o piesă mică, meşteşugarul lucrează ore în şir într-un mic atelier pe care şi l-a amenajat în propria-i bucătărie. "Un scăunel de tip tradiţional îl decorez în 30 de ore. Cea mai migăloasă lucrare a mea, o masă imensă, mi-a luat 760 de ore", explică Nicolae Weisz.

Nu e singura îndeletnicire a orădeanului, căci e pasionat şi de fotografie.

Expoziţia de pirogravură din Cetate este prima semnată de el şi este dedicată sculptorului bihorean Carol Trifa, care a decedat în 2002. Ea va putea fi vizitată până pe 13 noiembrie. Taxa de vizitare a tuturor expoziţiilor din Muzeul Cetăţii este de 5 lei.