Asociaţia Apuseni Enduro Beiuş, care reuneşte pasionaţi de motociclism, a încasat o amendă de 50.000 lei de la Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, după ce a organizat, sâmbătă, un concurs în care 150 de motociclişti şi-au turat motoarele prin pădurea şi prin apele din zona Finiş, în cadrul rezervaţiei Codru Moma.

Traseu... protejat

La apelul clubului moto din Beiuş, sâmbătă, 150 de motociclişti din ţară şi din străinătate şi-au turat motoarele prin pădurile din rezervaţia Codru Moma, ce se întinde în judeţele Bihor şi Arad.

Startul competiţiei s-a dat pe păşunea din satul bihorean Finiş, iar motocicliştii au parcurs un traseu de 70 kilometri, prin pădure şi de-a lungul râurilor şi pârâurilor. "Traseul a fost integral pe teritoriul ariei, inclusiv pe cursul văii Finişului. Au urcat pe traseul spre cetate, au intrat şi pe teritoriile private ale oamenilor. Fără niciun acord, nici de la custode, nici de la primării", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, Ramon Jurj, reprezentant al Fundaţiei Carpaţi, custodele rezervaţiei Codru Moma.

Asociaţia din Beiuş a comunicat custodelui, la sfârşitul lunii martie, că îşi doreşte organizarea acestei competiţii şi a cerut acces în rezervaţie. La acea adresă, Fundaţia Carpaţi a răspuns arătând că legea interzice astfel de concursuri în arii protejate, tocmai pentru că acestea ar fi distruse. Enduro Beiuş a încercat să obţină acceptul şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care însă i-a comunicat că, fără avizul custodelui, nu poate organiza concursul.

Fără niciun acord

În ciuda acestor refuzuri, organizatorii şi-au continuat pregătirile. "De vreo trei săptămâni s-au instalat acolo, ca să-şi pregătească traseul, să facă antrenamente", a explicat Jurj. Astfel, Fundaţia Carpaţi a alertat şi alte instituţii: Garda de Mediu Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Garda Forestieră, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Bihor, respectiv cele patru ocoale silvice care gestionează fondul forestier de pe traseul anunţat al competiţiei.

Nici AJVPS şi nici ocoalele silvice nu şi-au dat acordul pentru competiţie, la fel cum Apuseni Enduro Beiuş nu a obţinut nici acordurile proprietarilor de terenuri private din zonă, deşi şi-a desenat traseul, cu tupeu, pe pământurile ori păşunile localnicilor. "Singura adresă pe care am văzut-o este de la Primăria Finiş, care a permis accesul pe terenurile primăriei şi pe drumurile asfaltate aflate în administrarea primăriei", a mai spus Ramon Jurj.

Mai mult, miercurea trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au urcat la Finiş, au constatat la faţa locului că organizatorii competiţiei sunt ilegal în aria protejată şi i-au notificat vizavi de această încălcare a legii.

De neoprit

Asta nu i-a oprit pe organizatori ca, sâmbătă dimineaţă, să dea startul competiţiei intitulate "Apuseni Enduro Trophy 2016". Motocicliştii şi-au turat motoarele fără remuşcări în aria protejată, ba chiar sub ochii reprezentanţilor custozilor, ai Gărzii de Mediu Bihor şi ai Jandarmeriei Montane. În final, Garda de Mediu a amendat asociaţia cu 50.000 lei, iar jandarmii au colectat la rândul lor probe şi dovezi, pentru a stabili şi ei sancţiunile cuvenite.

Cât despre daunele pe care le-au făcut motocicliştii, specialiştii Fundaţiei Carpaţi spun că sunt greu de stabilit acum, dar sunt certe. "O evaluare cantitativă nu putem face acum, vorbim de o zonă foarte mare. Cert este că a fost un impact major asupra habitatelor şi speciilor. S-au distrus în albiile râurilor şi pârâurilor habitatele specifice amfibienilor şi peştilor, iar pe terenuri s-au distrus habitatele de plante. În urma motocicletelor au rămas tranşee", a mai spus Ramon Jurj.

Contactat de BIHOREANUL, reprezentantul asociaţiei Apuseni Enduro Beiuş, un anume Cătălin, care n-a dorit nici măcar să-şi prezinte numele complet, a precizat că nu doreşte să facă niciun comentariu. "Instanţa va stabili", s-a rezumat el să declare, lăsând astfel să înţeleagă că vor contesta amenda primită.

Interesant este că nici motocicliştii nu sunt mulţumiţi de felul în care ONG-ul din Beiuş a organizat concursul. Pe pagina de Facebook a evenimentul sunt zeci de comentarii în care organizatorii sunt criticaţi pentru că nu au anunţat rezultatele corecte ale competiţiei şi nu au respectat propriul regulament.