Aleea pictată din Parcul Libertății din Oradea a fost inaugurată, luni, de artista Roxie Stan, care a coordonat proiectul, și voluntarii Fundației Comunitare Oradea. Lucrarea seamănă cu un vitraliu Art Nouveau și are o mulțime de simboluri.
Inaugurarea lucrării intitulată „Mozaic citadin” a avut loc la ora 12, când voluntarii FCO au dat startul și mai multor ateliere pentru copii și adulți. Artista a tăiat banda care timp de o lună a protejat pictura astfel încât nimeni să nu calce pe alee.
Opera pe asfalt a fost creată din vopsele acrilice, iar la final lăcuită. Pictura are multe simboluri şi semnificaţii duale: feminin - masculin, lumină - întuneric, pace - război, taină - descoperire, zi - noapte, bine - rău, viaţă - moarte.
Lucrarea stradală începe cu imaginea cuplului Adam şi Eva în grădina Edenului, urmează chipul unei femei împietrite, simbol preluat de pe Palatul Moskovits Miksa, apoi vulturul negru, simbol al oraşului, alături de un porumbel alb, simbolul păcii.
Pictura mai conține elemente precum ochiul atotvăzător, floarea soarelui, fluturele, clepsidra, gaura unei chei şi în final, un joc de şah.
"Cheia citirii «Mozaicului citadin» este motto-ul scris pe arcada porţii Raiului, lângă Adam şi Eva, pe care scrie «Post tenebras, lux» (Lumină după întuneric), proverb latin care dă o notă optimistă naraţiunii. Scopul acestui proiect de artă stradală este de a face arta mai accesibilă, mai interesantă pentru cei mici, dincolo de modul formal al acesteia", a explicat artista Roxie Stan pentru BIHOREANUL.
În lateralul aleii, FCO a amenajat mai multe ateliere: modelare ceramică cu mentorul Farkas Monika, mişcare organică - cu Maya Kovacs, atelier de origami - Gabriela Pap, workshop de colorat cu creta pe asfalt - Roxie Stan, atelier de înşirat mărgele - Ida Pázmán, pictură facială- Vivien Erdei, atelier de pictură - Horea Sălăgean, atelier de colorat mandale - Csathó Töhötöm, workshop de manufactură a codiţelor din aţă colorată - Alexandra Mureşan, atelier de şah - Mihai Crăciunescu, atelier alchimic de bijuterie - Ana Dobraş şi Andrei Lupu, la care copiii şi adulţii pot participa gratuit.
În jurul orei 13, zeci copii însoţiţi de părinţii lor se bucurau de surprizele pregătite pentru ei în parc. Atelierele vor ţine până la ora 18.
Cei care ajung în zonă pot admira şi picturi realizate de artiştii Horea Sălăgean, Csathó Töhötöm, Kapitán Csabi şi expoziţiile de fotografie: "Nostalgii orădene", semnată de Csato (Emeric) Imre, "Oradea Mea" de Ovi D. Pop şi "Fotografie de stradă" a Alexandrei Mureşan.
La ora 17, în acelaşi loc, este programat şi un concert al artistei locale SiMai Mela.
Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea şi partenerii săi cu 6.000 de lei, contribuţia Roxanei Stan fiind de 2.000 de lei.