Solistul Ruhi Ayangil, la kanun, și dirijorul Romeo Rîmbu vor fi în prim-planul concertului de joi, de la ora 19, de la Filarmonica de Stat Oradea. În cadrul programului, vor putea fi audiate lucrări cu influențe orientale de W.A. Mozart, Ferid Alnar și Georges Bizet.

Concertul va începe cu uvertura operei Răpirea din Serai de Wolfgang Amadeus Mozart, iar apoi va fi prezentat Marșul turcesc al aceluiași compozitor. Încheierea aparține francezului Bizet, din creația căruia se va putea audia Simfonia în Do Major. Printre lucrările celor doi compozitori, se strecoară piesa Concert pentru kanun și orchestră, de Ferid Alnar, o lucrare ce poate fi rar audiată, fiind compusă pentru un instrument național-local, kanun.

Concertul pentru kanun a fost interpretat doar de către compozitor în timpul vieții sale, iar după decesul său, din anul 1978, piesa a fost preluată de Ruhi Ayangil și adusă pe scene internaționale, alături de diferite orchestre. De asemenea, interpretul a înregistrat lucrarea pe o casetă în anul 1988 pentru a menține interesul pentru compozitor și pentru piesa în sine.

Ruhi Ayangil este un compozitor turc, dirijor de cor și orchestră, muzicolog și profesor. Acesta a contribuit la înființarea Facultății de Artă și Design în cadrul Yildiz Teknik Universitesi și a lucrat în cadrul universității între anii 1997-2011, având diferite funcții precum director de departament sau chiar decan.

În calitate de interpret, Ayangil a susținut numeroase concerte naționale și internaționale și a obținut diferite premii, atât pentru interpretările sale artistice, cât și pentru studiile de cercetare din domeniul muzical.

Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online, de pe site-ul bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!