Artist de talie internațională originar din Oradea și supranumit „Mr. Blues al României”, AG Weinberger a cântat duminică seară în faţa publicului din orașul său natal, răspunzând invitației pianistului Thurzó Zoltán, la rândul său un nume cu rezonanță, după ce a doborât două recorduri mondiale.

Cei doi au împărțit aceeași scenă, realizând un melanj intens aplaudat de spectatori, între muzica clasică și blues. Concertul intitulat „Îngeri și demoni” a fost al treilea, și ultimul, dintr-o serie inițiată de Thurzó, care a vrut să le demonstreze orădenilor că muzica clasică poate fi în continuare actuală.

Fiecare din cele trei concerte au avut loc în zile cu însemnătate pentru muzicieni, ultimul, cel de duminică, fiind programat în aceeași zi în care, cu 212 ani în urmă, se năștea compozitorul Liszt Ferenc.

Fără vorbe, doar muzică

Fără nicio introducere, în fața unui public nu foarte numeros, dar care a plătit bilete pentru a-i asculta pe cei doi artiști, concertul a început la ora 18, cu Thurzó cântând, singur pe scenă, „Nostalgia” lui Vaja Azarashvili, iar apoi două compoziții ale lui Liszt Ferenc, „Consolation nr. 3” și „Harmonies Poétiques et Religieuses”.

În timp ce pianistul performa pe ritmuri compuse de anglo-americanul Jule Styne (I Fall In Love Too Easily), pe scenă a urcat AG Weinberger, care le-a oferit orădenilor momente de solo remarcabile. Când a cântat piesa „Blackbird” a formației The Beatles, bluesman-ul a folosit un looper, dispozitiv care înregistrează un fragment și îl redă în buclă, ceea ce i-a permis artistului să-și facă interpretarea mai spectaculoasă.

Timp de aproape o oră și jumătate, cei doi artiști au cântat solo sau împreună, au improvizat „ținându-se” unul după celălalt, dar reușind să rămână în echilibru, fără ca publicul să simtă că vreunul dintre ei ar vrea să câștige o bătălie inexistentă. În sala festivă a Universității Partium, care a găzduit concertul, au răsunat piese de Chopin, The Animals, Keith Jarrett, Ella Fitzgerald & Louis Armstrong sau Gershwin.

La final, publicul i-a răsplătit pe Weinberger și Thurzó cu aplauze îndelungate și, deși nu pregătiseră și o piesă pentru „bis”, cei doi și-au vorbit din priviri și au revenit la instrumente. Au închis concertul împreună cu orădenii, pe care i-au invitat să țină, cu aplauze, ritmul piesei de final.

„Nu mă mai regăsesc în Oradea”

Mutat din Oradea de 30 de ani, AG Weinberger este un bluesman cu rezonanță globală, fiind singurul român nominalizat la 7 categorii ale premiilor Grammy. În prezent, el este și vicepreședintele Institutului Cultural Român.

După concertul de duminică seară, Weinberger a mărturisit BIHOREANULUI că nu se mai regăsește în Oradea. „Cu toate că este orașul meu natal, eu nu mai vin cu așteptări. Orașul meu, pe care îl cunoșteam, s-a schimbat. În bine, în și mai bine, asta o să ne spună viitorul. Eu personal nu mă mai regăsesc, pentru că pe străzi nu mai recunosc nicio față. Ori sunt eu atât de bătrân deja că toți din generația mea au plecat sau au plecat (n.r. privește în sus), ori s-a schimbat contingentul, demografia. Ambele lucruri sunt normale, de înțeles. Mai vin la mama la cimitir, din când în când”, a declarat artistul.

Weinberger

„Cum puteam să spun nu?”

Totuși, invitația pianistului Thurzó Zoltán, pe care nu l-a cunoscut personal până acum, nu putea să o refuze. „Am o legătură emoțională cu bunicul lui (n.r. Thurzó Sándor, un celebru violonist şi istoric muzicolog). Când mi-am desfăcut eu aripile, mi-a fost prin preajmă. Aveam 12-13 ani, când cu profesorul meu de chitară, care era violonist, și cu bunicul lui Zoli am cântat la Muzeul Țării Crișurilor, la Palatul Baroc. Atunci, în fiecare joi erau serate de muzică și literatură, eu începeam să cânt la chitară și mi s-au încredințat niște partituri clasice. A fost foarte spectaculos pentru mine, a fost începutul șlefuirii. Astfel, nu puteam să am vreun motiv să nu vin. Eu sunt de modă veche, cu toate că acum există un vârtej mai ciudat în preajma mea, pentru mine etica și onoarea sunt foarte importante”, a mai spus Weinberger.

 „Mr. Blues” a mărturisit și că i-a plăcut duetul cu Thurzó. „A fost o provocare, el fiind muzician clasic, romantic, am făcut ca la Masterchef, o fuziune. După părerea mea, a avut un gust interesant”.

De asemenea, Weinberger a făcut și o mărturisire personală: chiar dacă este obișnuit să performeze în săli fastuoase, i-a făcut plăcere și să urce pe scena Universității Partium, deoarece clădirea se află la mică distanță de casa unde a copilărit, de pe strada Arany János, și pe aceeași scenă a mai urcat în copilărie, când făcea parte dintr-un cor chemat să performeze de autoritățile comuniste.

Când va mai veni să cânte la Oradea? Când va fi chemat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!