În cadrul unei ceremonii la care au participat peste 300 de persoane, guvernatorul Băncii Naţionale a României, academicianul Mugur Isărescu, a primit joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

"Laudatio", adică prezentarea celui care va primi titlul, a fost citit de decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Anca Dodescu, şi a cuprins o parte din realizările academicianului, autor a zeci de lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate din domeniul ştiinţelor economice. Din 1990, Mugur Isărescu este guvernatorul BNR, motiv pentru care i s-au menţionat meritele de a creşte rezervele valutare a BNR, de a scădea rata inflaţiei la un nivel de o singură cifră şi de a redresa economia României printr-o politică monetară inteligentă.

"Domnul Mugur Isărescu este considerat de opinia publică "omul care a salvat România de la colaps" şi a contribuit decisiv la îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală pentru aderarea României la UE", a spus Anca Dodescu.

Cât despre legăturile guvernatorului cu Universitatea din Oradea, decanul a precizat că Facultatea de Ştiinţe Economice s-a bucurat de susţinere din partea lui Isărescu în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea instituţională. "Ne-am bucurat şi ne bucurăm constant de Rapoartele BNR, studiile de specialitate BNR transmise cu regularitate către noi", a declarat Dodescu.

După cuvântarea lungă a decanului şi după ce rectorul Cornel Antal a citit diploma de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, iar Mugur Isărescu a îmbrăcat roba specifică, guvernatorul a luat cuvântul, spunând, pe un ton glumeţ şi ironic, că mulţumeşte "pentru această excelentă prezentare, scurtă şi concisă".

Isărescu a ţinut apoi prelegerea "Nu există alternative sau subtitut pentru coerenţa politicilor economice", în care a vorbit despre faptul că diferenţa între succes şi insucces într-o ţară, din punct de vedere economic, o face coerenţa politicilor, despre ciclurile economiei de piaţă şi despre politicile prin care statul poate interveni în economia de piaţă.

La finalul ceremoniei, rectorul a mai adăugat că se bucură că Universitatea are un astfel de membru, "un diamant strălucitor, de foarte multe carate, pe care aş vrea să-l păstrăm foarte mult la Banca Naţională a României".

După festivitatea din Aula Magna, guvernatorul a vizitat Biblioteca Universităţii, unde au fost deja aşezate cele peste 600 de volume din domeniul ştiinţelor economice ale BNR pe care Isărescu le-a făcut cadou bibliotecii. Acestea se regăsesc în noua bibliotecă, la etajul al doilea, în colecţia "Mugur Isărescu".