Pe piaţa muncii locale ne confruntăm cu câteva tendinţe paradoxale: nivelul şomajului înregistrează un minim istoric (0,89% la nivel de Oradea, 3,67% la nivel judeţean), dar avem un număr record de locuri de muncă vacante declarate: 960!

Aceasta e partea plină a paharului: în ciuda acestei "pofte" crescute a angajatorilor pentru forţă de muncă, "apetitul" pentru a ocupa aceste locuri de muncă vacante este, deocamdată, scăzut.

Cauzele sunt multiple şi intrăm în discuţia despre partea goală a paharului. O primă cauză ar fi că, local, avem încă salariile foarte mici. Totodată, de mai mulţi ani ne confruntăm cu o nepotrivire sistemică între cererea pieţei şi calificarea absolvenţilor şi, din păcate, sistemul de învăţământ nu a reuşit să se adapteze suficient de repede.

Nu în ultimul rând, se poate observa şi o productivitate şi o eficienţă redusă la angajaţii români. Un studiu recent efectuat de institutul francez Rexecode arată că românii muncesc cel mai mult din toate statele europene (cu o medie de 2.099 de ore de lucru într-un an), însă rezultatele muncii lor nu sunt pe măsura aşteptărilor.

Aşadar, orădenii muncesc (relativ) mult, ineficient şi pentru bani puţini. Este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem. Pentru a corecta această situaţie, soluţiile cu care, conform atribuţiilor, AJOFM Bihor poate veni, pe termen scurt, sunt serviciile de mediere şi programe de calificare şi recalificare. Aceste activităţi au rolul de a creşte şansele de ocupare ale şomerilor, respectiv pot contribui la creşterea nivelului salarizării.

În concluzie, noi, toţi actorii de pe piata forţei de muncă, autorităţi, angajatori sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, trebuie să devenim mai flexibili, să ne credităm cu mai multă încredere şi să realizăm că învăţarea pe tot parcusul vieţii este elementul care ne poate aduce dezvoltarea durabilă. Toate acestea, într-un cadru economic sănătos, modern, flexibil, european, în care angajatorii realizează că resursa umană este într-adevăr resursa lor cea mai importantă.

Békési Csaba
Director AJOFM Bihor