Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Simona Iancu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce vizează eradicarea fenomenului de muncă fără forme legale de angajare, adică la negru. Zelul inspectorilor bihoreni se înscrie în strategia naţională stabilită prin HG 1024 din 6 octombrie, pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012. "S-a constatat accentuarea fenomenului de muncă nedeclarată, fenomen care are efecte negative atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung", a declarat Iancu.

Ea a afirmat că ITM Bihor şi-a intensificat controalele făcute la firme şi că va ţine cont de toate sesizările pe această temă. "Pentru a lua cunoştinţă de asemenea cazuri, avem un tel verde, 0.800.800.304, şi în zilele acestea vom monta şi o cutie poştală la sediul instituţiei. De asemenea, pe site va fi funcţională în zilele următoare o cutie poştală pentru înregistrarea electronică a sesizărilor", a precizat inspectoarea şefă. Iancu a precizat că inspectorii ITM "lucrează 7 zile pe săptămână, pe timp de noapte şi de zi, pentru a putea prinde la lucru muncitorii la negru".

Potrivit inspectorului adjunct al instituţiei, Nicolae Hoduţ, în luna octombrie au fost depistaţi 225 de muncitori fără contract în 65 de unităţi. Până acum, în acest an, numărul muncitorilor la negru identificaţi este de 962, la 440 de firme controlate.

Fiecare angajator depistat că are muncitori la negru primeşte o amendă între 3.000 şi 4.000 de lei. "Şi angajatorii pot să sesizeze că firme concurente au angajaţi la negru, motiv pentru care acestea din urmă îşi permit preţuri mai mici. Asta este concurenţă neloială", a mai spus Iancu.

Şefa ITM a relatat că, de multe ori, angajatorii împiedică inspectorii să efectueze controale, motiv pentru care apelează şi la Poliţie. Obstrucţionarea controalelor nu uşurează însă situaţia firmelor care fac angajări la negru, pentru că amenzile pentru această faptă este sancţionată cu amenzi între 4.900 şi 9.000 de lei.