Reprezentanţii Direcţiei Managment Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei au anunţat, marţi, finalizarea proiectului "Reabilitare şi modernizare Centru de Îngrijire Copii din Piaţa 1 Decembrie nr. 9", la un an de la demararea lucrărilor propriu-zise.

Imobilul situat în Piaţa 1 Decembrie a fost extins, reabilitat şi dotat la standarde moderne pe bani europeni, iar astfel numărul de locuri disponibile în Centrul de Îngrijire Copii a crescut de la 40 la 120.

Dintre acestea, 40 de locuri - cele situate la parterul clădirii - vor fi folosite de ASCO pentru creşă, iar celelalte 80 de locuri vor fi ocupate de copiii de la Grădiniţa nr. 47 din strada Louis Pasteur. "Prin finalizarea acestei investiţii rezolvăm două probleme. În primul rând, putem spune că la ora actuală orice solicitare depusă pentru un loc în creşă poate fi soluţionată la zi", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan, subliniind că problema lipsei locurilor în creşe a fost rezolvată în 2013 prin crearea a 170 de locuri, fie noi, fie obţinute prin reorganizarea unor spaţii.

De asemenea, viceprimarul a precizat că prin finalizarea lucrărilor municipalitatea scapă şi de plata unei chirii. "Al doilea obiectiv îndeplinit este mutarea, cu acordul şi sprijinul părinţilor, a Grădiniţei nr. 47 din strada Louis Pasteur, care acum funcţionează într-o clădire pentru care Primăria plăteşte peste 2.000 de euro pe lună. Din 6 ianuarie, copiii vor merge la grădiniţă în noua locaţie din Piaţa 1 Decembrie", a mai spus Mureşan.

Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 3.080.397 lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată a fost de 2.413.963 lei. "În urma derulării procedurilor de achiziţie publică, din totalul estimat pentru lucrări, de 2.203.149 lei, procentual s-a ajuns să se cheltuie doar 69,64% din valoarea iniţială prevăzută în contract, ceea ce nu este neapărat un lucru bun", a spus Dumitru Sim, coordonator comunicare al DMPFI. Cu alte cuvinte, firmele care au câştigat contractele au licitat la 70% din valoarea estimată a lucrărilor, acestea costând, deci, puţin peste 1.500.000 milioane lei, fără TVA.

Imobilului din Piaţa 1 Decembrie nr. 9 i-a fost ridicată o mansardă şi o scară de incendiu, iar spaţiile existente au fost modernizate şi dotate cu mobilier nou şi cu instalaţii sanitare. Centrul de Îngrijire Copii din Piaţa 1 Decembrie are şi o curte în care a fost amenajat un loc de joacă.