Supranumit Muntele Bihorului, Sandu Lungu nu are nevoie de prea multe prezentări. Cel mai greu luptător român, care de-a lungul anilor a pus la podea adversari fioroşi, duce însă şi o luptă "verde", din care toată lumea ar trebui să câştige.

Sportivul de arte marţiale mixte (MMA) se declară un opozant vehement al defrişărilor de păduri şi speră să fie un model, care să obţină reacţii până în sferele puterii. "Pădurile dispar văzând cu ochii, sub topoarele trădătorilor de ţară", spune uriaşul cu mâhnire.

Dispariţie subită

Sandu Lungu şi-a dat seama că România are o problemă gravă din cauza defrişărilor în vara anului 2013. Are o cabană în munţi, la Coada Lacului, şi acolo a observat cum copacii se împuţinează. "M-am dus de Revelion, copacii erau la locul lor. Am revenit primăvara şi un deal era complet ras. Pădurea dispare văzând cu ochii", a constatat luptătorul. Revoltat, s-a fotografiat în faţa masacrului şi şi-a postat imaginea (foto) pe contul de Facebook, care a ajuns la peste 70.000 de fani.

"În urmă cu o lună, în spatele meu era o pădure, acum aşa arată din cauza hoţilor de lemne din zona Remeţi. Distribuiţi această poză, vă rog, să-i oprim cumva pe aceşti tâlhari", a comentat Sandu fotografia. Rapid, fanii, îndeosebi cei din Bihor, care cunosc locul, au distribuit-o şi au comentat intens, indignaţi de dispariţia arborilor.

Dezastrul din adâncuri

Tot atunci, Sandu s-a urcat pe un ATV şi a cutreierat pădurile din zona Remeţi, intrând în inima lor. "Acolo este adevăratul dezastru. Ascuns, ca să nu se vadă", explică sportivul. Plimbându-se pe drumurile forestiere, s-a convins că defrişările au devenit o adevărată plagă naţională: "Ne autodistrugem!".

Concluzia a repetat-o, de atunci, de fiecare dată când s-a plimbat prin munţii ţării. De câte ori a trecut printr-o zonă păduroasă şi a văzut copaci doborâţi ori urmele lăsate de prădători, Sandu s-a fotografiat şi şi-a pus poza pe Facebook, conştient că imaginea sa atrage atenţia. Aşa a adunat fotografii din mai multe locuri ale judeţului, precum Pădurea Neagră ori Munţii Apuseni, şi spune că urmează să facă publice şi altele, din diverse zone ale ţării.

"Fură şi stăinii"

Luptătorul este convins că în pădurile rărite sălbatic arborii n-au fost tăiaţi de topoarele sătenilor, ci de drujbele unor "băieţi deştepţi" - "trădători de ţară", cum le spune el - care şi-au clădit imperii din furtul de lemne. "Fură mult şi străinii. În ţările lor ar face închisoare pentru asta, la noi sunt bine mersi", acuză Sandu.

Teoriile că pădurile se regenerează de la sine ori că în locul copacilor tăiaţi sunt plantaţi alţii, mult mai mulţi, nu le mai crede de mult. Sunt vorbe în vânt: "Cu utilajele alea mari cu care trag buştenii din pădure trec fără nepăsare peste orice puiet. Şi, atunci, ce să crească în locul copacilor tăiaţi?".

Cu natura nu te joci!

Sandu crede că singura soluţie pentru oprirea masacrării pădurilor din România este pedepsirea aspră a hoţilor, indiferent în jurul cărui partid politic gravitează. Tocmai de aceea, unele dintre fotografii le-a pus şi în mâna fostei ministre a Mediului, bihoreanca Lucia Varga, pe care spune că o apreciază pentru că a încercat cu adevărat să oprească jaful.

Pentru asta, însă, crede Sandu Lungu, trebuie să existe o voinţă generală, la guvernanţi şi legiuitori, iar ca această pornire să fie stimulată este nevoie ca românii să facă presiuni asupra lor. "Eu nu pot face altceva decât să mă folosesc de imaginea mea, ca să trag un semnal de alarmă acolo sus, unde se iau marile decizii", explică el, în speranţa că tot mai mulţi conaţionali vor proceda la fel.

Altfel, dacă defrişările nu se opresc, România n-o va duce bine. "Nu te poţi juca cu natura, se întoarce împotriva ta şi îţi dă nişte capace de nu te vezi", zice luptătorul. Şi ce specialist mai bun în "capace" există, dacă nu el, care-i cât un munte?