Everestul, cel mai faimos vârf montan din lume, dar şi depozitul clandestin de deşeuri la cea mai mare altitudine, va fi anul acesta scena unei ambiţioase acţiuni de voluntariat.

30.000 de persoane vor participa la ecologizarea versantului sudic, în apropiere de aeroportul Lukla din Nepal. Turiştii care urcă pe Everest folosesc acest aeroport, situat la 2.800 metri altitudine, ca "poartă de intrare", dar mulţi nu au niciun respect pentru Himalaya. Abandonează în urmă căni, tuburi de oxigen, corturi rupte, saci de dormit deterioraţi şi alte echipamente, reuşind "performanţa" de a construi un adevărat munte de gunoaie.

În ultimii cinci ani, SPCC, o organizaţie ecologistă care are zona în administrare, a impus tuturor alpiniştilor care au escaladat muntele să aducă la coborâre câte 8 kilograme de deşeuri, însă măsura nu a fost suficientă pentru curăţarea locului. Drept urmare, de-a lungul anului 2018, aici vor fi mobilizaţi voluntari care, cu sprijinul unor companii aeriene, vor să cureţe toate gunoaiele "pierdute" în drumul spre Everest.