Zonele naturale bihorene sunt mândria noastră! Frumusețile naturii pot fi rampe de lansare economică a unor sate din Bihor, dar momentan ele sunt îngropate în gunoaiele aruncate, într-un procent covârșitor, chiar de către localnici. Aceştia nu realizează, se pare, faptul că turismul ar duce la dezvoltarea zonei și, mai ales, ar aduce mai mulți bani primăriei comunei lor, care astfel ar putea face grădinițe, școli, asfaltări, canalizări, parcuri, etc...

Nu ştiu de ce codrul, care era frate cu noi, a ajuns acum să fie batjocorit de noi! Când într-o comună cu 300 de numere de casă vor fi tot atâtea contracte de salubritate, atunci va fi altfel. Dar până atunci localnicii vor folosi natura ca un tomberon. E o problemă pe care nu va mai trebui să o ignorăm, dacă vrem dezvoltare. Avem nevoie de măsuri coercitive, iar toţi primarii bihoreni să decidă că la acest capitol nu se poate face rabat de la lege nici pentru mamă, frate sau verişor. Dacă vor face curăţenie, vor vedea că le va fi mai bine tuturor.

Am încercat să susțin această problemă de mediu, ca prioritate a județului, și să reușim o pace între toate partidele pentru rezolvarea ei. Parcuri industriale în toate comunele nu vom avea niciodată, dar la ce zone superbe sunt în Bihor, am putea dezvolta turismul, care să creeze locuri de muncă și impozite pentru dezvoltarea acelor comune.

Acoperiţi de gunoaie nu vom fi o atracţie turistică. Chiar dacă operatorii de turism se străduie să facă orice pentru aducerea turiștilor pe plaiuri bihorene, aceștia vor pleca dezgustați, nu vor mai reveni, ba ne vor face şi o antireclamă. Măcar rușinea față de străinii care ne vizitează să ne facă să respectăm natura. Parcă eram cel mai ospitalier popor, nu?

Haideți să punem în valoare frumusețile județului nostru! Haideți să fim, fiecare dintre noi, un inspector de mediu, iar la fiecare abatere pe care o vedem, să atenționăm autoritățile sau să îi ruşinăm pe cei care aruncă gunoaie pe jos! Natura ne hrănește şi ne crește, merită să o salvăm de chinuri...

Sebastian Lascu
Consilier judeţean PNL