Scriitorul şi redactorul şef al revistei de cultură Familia Mircea Pricăjan readuce în actualitate protestele anti-guvernamentale din ultimii ani, în cel mai nou roman al său, "Murmur".

Publicat de editura Humanitas, în colecţia "Scriitori români contemporani", volumul îl are ca protagonist pe un ziarist de provincie care se mută în Bucureşti, unde continuă să facă jurnalism de investigaţie. Anchetele îl determină să facă şi o introspecţie, amintindu-şi episoade din copilăria sa.  

Pricăjan a scris o mare parte din acest roman între anii 2016 şi 2020, perioadă în care societatea românească era marcată de tragedia de la Colectiv şi când în Capitală au avut loc proteste majore, inclusiv cel împotriva OUG 13, actul normativ prin care Guvernul PSD-ALDE a încercat să graţieze anumite fapte de corupţie, ori mitingul diasporei, unde au avut loc confruntări violente. Aceste evenimente se regăsesc în "Murmur".

"Am scris acest roman între anii 2016 şi 2020 şi am descoperit că înţelegerea prezentului este la fel de importantă pentru recuperarea memoriei cum e înţelegerea trecutului pentru dibuirea prezentului. România acelor ani, marcaţi de tragedia de la Colectiv, de sinistra Ordonanţă 13, de protestele care au urmat, culminând cu mitingul diasporei din 10 august, a pătruns inevitabil în cartea mea, împletindu-se cu primele mele intenţii, potenţându-le, ajutându-mă să descopăr coerenţa pe care doar o intuiam la început - ca un murmur care, pe măsură ce îl asculţi mai atent, se transformă în strigăt", a mărturisit autorul, pe "clapeta" coperţii.

Pricăjan recunoaşte şi că romanul a fost declanşat de câteva episoade personale, transformate apoi în ficţiune. "Este o carte foarte personală. În timp ce o scriam, a ajuns să fie mai personală decât mă aşteptam", a declarat autorul pentru BIHOREANUL.

Al cincilea roman semnat de Mircea Pricăjan, "Murmur" va ieşi din tipar în această săptămână şi va fi lansat, probabil, în a doua jumătate a lunii martie, la Bucureşti, iar ulterior la Oradea şi în alte oraşe din ţară.

Redactorul-şef al revistei Familia a mai publicat "În umbra deasă a realităţii", "Calitatea luminii", "Pumn-de-Fier" şi "Perseidele". De asemenea, el a tradus din limba engleză peste 60 de volume.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!