"Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează un eveniment expoziţional special la Vršac, unde trăieşte a doua mare comunitate de români din Serbia", au anunţat, joi, reprezentanţii Muzeului.

La muzeul oraşului Vršac va fi vernisată, pe 3 decembrie, expoziţia "Costume populare româneşti de sărbătoare din Ţara Crişurilor-România". Această expoziţie, care prezintă costume şi podoabe de sărbătoare ce provin din patru zone etnografice importante - Crişul Alb, Crişul Negru, Crişul Repede şi Crasna-Barcău, a fost dusă şi în Italia, la Castello Reale din Moncalieri - Torino.

Muzeul Ţării Crişurilor a mai anunţat că, în oraşul din Serbia, va fi vernisată şi expoziţia colectivă "Confluenţe", la care vor expune 14 profesori de la Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea, ale căror lucrări (pictură, sculptură, arte decorative, artă video, instalaţii) ilustrează preocupările acestora. Ambele expoziţii vor fi deschise publicului pînă pe 3 februarie 2013.

La vernisaj, Corul de Cameră Fiat Lux din Oradea, dirijat de Antonia Nica, va susţine un recital cu prelucrări folclorice şi colinde.

Evenimentul cultural este organizat de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Universitatea din Oradea, cu participarea Primăriei oraşului Vršac, Muzeul oraşului Vršac şi sub patronajul Consulatului General al României din Serbia, Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Municipiului Oradea.