Muzeul Kitsch-ului din Bucureşti - singurul de acest fel din România - a fost jefuit, duminică, de trei indivizi, după cum se vede pe imaginile surprinse pe camerele de supraveghere. Aceştia au furat o statuetă reprezentând un leu auriu.
Directorul Muzeului, Cristian Lica, a promis recomense celor care oferă indicii despre făptaşi, iar celui care îi va ajuta să-i găsească i-a promis... o carpetă cu Răpirea din Serai.
Contactat de News.ro, Cristian Lica a declarat că nu bănuieşte care ar fi motivul jafului şi că se va adresa Poliţiei. "Vom raporta astăzi pentru că nu am fost în zonă ieri", a spus Lica.
"Odată cu succesul muzeului a crescut şi cota exponatelor noastre. Pe bursele internaţionale, curatorii muzeului aşteaptă acceptarea noastră în lista obiectivelor UNESCO pentru o relistare. Naivi fiind sau copleşiţi de evenimente am neglijat securitatea a doi lei aurii, pe care i-am plasat pe trepte. Unul dintre ei a fost sustras aseară aşa cum veţi vedea în film", a scris pe site Cristian Lica.
Tot News.ro scrie că Cristian Lica bănuieşte că jaful ar avea o cauză: concursul iniţiat de Muzeu prin care se oferă recompense atractive.
"Iniţial am crezut că cineva a fost deranjat de concursul nostru şi a trimis nişte vandali să ne închidă gura. Însă nu credeam că avea cine să fie. Oferim recompense atractive: un bibelou pentru fiecare indiciu relevant, iar pentru indicii care vor duce la recuperarea leului vom acorda o carpetă cu Răpirea din Serai!", se arată pe site-ul Muzeului.
Statueta furată reprezintă un leu auriu de aproape 80 cm înălţime şi 30 de kilograme. A fost realizată de vestitul artist de la Săftica, pe care cei născuţi în secolul XX şi-l amintesc din reclama cu "A murit americanu’!".
"Statueta face parte dintr-o pereche de doi lei aurii care ne împodobesc intrarea şi îi fac pe vizitatorii noştri să zâmbească încă dinainte de a ne călca pragul. Meşterul Dan i-a montat din greşeală invers, adică acum amândoi au privirea în exterior în loc să se uite protector către interior. Şi tot din greşeală s-a zgârcit probabil la adeziv pentru că le-a fost parcă prea uşor hoţilor să se aleagă cu un obiect de artă. Leul nostru ar trebui dat imediat în consemn la frontieră", a mai scris directorul.
Crucea cu termometru, icoane 3D, peştele din cristal de pe televizor, carpeta Răpirea din Serai şi multe mileuri şi-au găsit loc în primul Muzeu al Kitsch-ului din România, şi al patrulea din lume, care s-a deschis în luna mai, în Centrul istoric, într-o clădire aflată la intersecţia a două străzi: Covaci cu Soarelui.