În cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care se desfăşoară în perioada 14-20 mai, sala mare a fostei Garnizoane - care urmează să devină sediul MŢC - găzduieşte cea de-a cincea ediţie a Festivalului Video Art Event, organizat în colaborare cu Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea. La lansarea evenimentului au participat circa 40 de persoane, majoritatea studenţi.

Proiectul, coordonat de profesoara Diana Gavrilaş, propune mai multe scurte filme de artă realizate inclusiv de studenţi din Oradea, din ţară, dar străinătate, mai exact în această ediţie din Italia, Statele Unite, Ungaria, Spania, Olanda şi Franţa. Acestea sunt proiectate pe doi dintre pereţii sălii mari a clădirii fostei Garnizoane. Tema propusă de organizatori în acest an este "White Canvas" (Pânză albă). "Muzeul e un spaţiu nou. Am spus că acest spaţiu poate fi deschis la orice, de la experiment la artă clasică. Şi am dorit aşadar să legăm festivalul şi de arta picturii, de altfel multe dintre filme au un anumit tip de picturalitate în imagine", a spus Diana Gavrilaş despre tema aleasă.

Directorul MŢC, Aurel Chiriac, a subliniat în discursul său că spaţiul fostei Garnizoane "nu poate fi altceva decât destinat culturii şi artei", precizând că Video Art Event că este primul eveniment cultural desfăşurat aici din 2007 încoace. Proiecţiile din cadrul festivalului vor continua vineri, între orele 18 şi 22.

Vezi programul Zilelor MŢC în articolul: Foc la Muzeu! A XVIII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor este dedicată civilizaţiei focului din Crişana