Muzeul Ţării Crişurilor trebuie să elibereze o parte din Palatul Baroc până la finalul lunii iulie, potrivit unei hotărâri aprobate, marţi, în prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean.

Aceeaşi hotărâre prevede şi prelungirea, printr-un act adiţional, a contractului de locaţiune încheiat cu Episcopia Romano-Catolică pentru încă o lună, mai exact până pe 31 august. Proiectul a trecut cu 18 voturi "pentru", ale aliaţilor din UDMR, PSD şi ALDE, şi 16 abţineri, ale consilierilor liberali.

Concret, în proiectul referitor la prelungirea perioadei în care Muzeul Ţării Crişurilor poate sta în chirie în Palatul Baroc, Episcopia Romano-Catolică a cerut eliberarea mai multor încăperi folosite acum ca birouri administrative situate în aripa stângă a clădirii, la parter şi etaj.

La schimb, a oferit 14 încăperi, adică întreg parterul unei clădiri din proprietatea eparhiei romano-catolice situată lângă Stadionul Municipal, la intersecţia străzilor Traian Lalescu şi Berzei.

"Condiţiile impuse de Episcopia Romano-Catolică Oradea sunt motivate de faptul că imobilul Palatul Baroc face obiectul unui proiect de reabilitare pe fonduri europene nerambursabile demarat de către Episcopia Romano-Catolică Oradea, fapt ce impune ca cel mai târziu în luna septembrie 2016 să fie demarate procedurile de verificare a imobilului la faţa locului, în cadrul acestui proiect. O condiţie obligatorie a proiectului este aceea ca în incinta Palatului să nu mai funcţioneze altă instituţie", se arată în raportul de specialitate prezentat aleşilor judeţeni. Cuantumul chiriei plătite Episcopiei Romano-Catolice de Oradea rămâne acelaşi, şi anume de 14.925 euro pe lună.

Consiliul Judeţean Bihor a pus la bătaie circa 30 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, din strada Armatei Române, procedura de licitaţie nefiind încă finalizată.