De American Classics Night, un spectacol dedicat marilor compozitori americani, s-au bucurat vineri seara prea puțini spectatori, mulți dintre orădeni fiind convinși să nu iasă din case de vremea mohorâtă.

De altfel, ploaia s-a oprit cu puțină vreme înainte de începerea concertului care a deschis cea de-a doua ediție a festivalului Sounds of Oradea și care i-a adus pe scenă pe muzicienii Filarmonicii locale, alături de soprana Lorena Puican, sub bagheta dirijorului israelian Noam Zur.

Seara, prezentată de știrista Yvette Mîrza, a fost dedicată unora dintre cei mai importanți compozitori americani. Soprana invitată a interpretat alături de orchestră momente muzicale precum „Glitter and be gay” din opereta Candide de Leonard Bernstein, „I feel pretty” din musicalul West Side Story, semnat de același compozitor, sau „Summertime” din opera Porgy and Bess de George Gershwin. Orchestra a interpretat de asemenea și lucrări ca „Adagio for Strings” de Samuel Barber și „An american in Paris” de George Gershwin. 

Scaunele amplasate în Piața Unirii de organizatori au fost mai mult goale decât pline, dar chiar și așa la seara muzicală au asistat câteva sute de spectatori, pregătiți cu haine mai groase, pelerine sau umbrele. Muzicienii s-au încăpățânat să ofere un concert demn de „summertime”, deși vremea a fost mai degrabă una de toamnă, iar la final au primit aplauze și au ieșit la „bis”. 

Cea de-a doua ediție a Sounds of Oradea continuă în acest weekend. Sâmbătă, de la ora 14, Bazilica Romano-Catolică din complexul baroc va găzdui un concert aparte, în care va fi prezentată "Misa Criolla", de Ariel Ramirez, una dintre cele mai emoţionante compoziţii religioase ale secolului XX, cu pasaje inspirate din folclorul argentinian. 

Misa va fi interpretată chiar de fiul compozitorului, Facundo Ramirez, alături de un grup de instrumentişti folclorici din Argentina, tenorul Reinaldo Droz, din Venezuela, şi Corul Filarmonicii orădene. Seara, de la ora 20, pe scena Teatrului Regina Maria vor urca pianiştii Vanessa Perez şi Kristhyan Benitez în concertul "A Fuego Lento".

SO Festival se va încheia duminică, 18 iunie, cu un nou concert în Piaţa Unirii, care-l va avea în prim-plan pe tenorul argentinian José Cura, apreciat la nivel internaţional, alături de alți invitați de renume. Concertul va fi dirijat de David Giménez Carreras și va cuprinde arii şi duete din opere precum Carmen, Aida, Cavalleria Rusticana, I Pagliacci. 

Intrarea la „Misa Criolla” este gratuită, iar biletele pentru celelalte evenimente din cadrul festivalului se pot cumpăra încă de pe platforma iabilet.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!