Până pe 11 octombrie, Oradea continuă sărbătoarea de toamnă în fortăreaţa din inima oraşului. Pe lângă tradiţionalele concerte de muzică populară, pop şi rock, programul festivalului cuprinde şi un altfel de spectacol, cu totul inedit.

La iniţiativa actorului orădean Andrian Locovei, miercuri, pe scena Toamnei Orădene vor urca mai mulţi artişti locali valoroşi, pentru un concert de muzică veselă evreiască interpretată în mai multe limbi, inclusiv franceză şi rusă. Mesajul? Muzica uneşte...

Festival cu premiere

Săptămâna aceasta se anunţă plină de evenimente, toate desfăşurate în cadrul ediţiei 2015 a Toamnei Orădene, festival ce a debutat vinerea trecută în Cetate. Marţi, începând cu ora 19.30, orădenii sunt invitaţi la "seara şlagărelor", în cadrul căreia, în curtea fortăreţei, vor putea asculta recitalurile date de Monica Anghel şi Ovidiu Komornyik.

O zi mai târziu va veni rândul interpreţilor orădeni. De la ora 18.30, pe scenă vor urca Anamaria Mihăieş, Jessie Baneş (participantă la Vocea României), Art Group, formaţia Şcolii de Arte Francisc Hubic, Anca Căuş şi Renata Tolvai, tânăra care în 2010 a câştigat concursul Megastar din Ungaria, iar de atunci a devenit o vedetă în toată regula în ţara vecină.

Tot miercuri, de la ora 20.20, în curtea Cetăţii este programat şi concertul multicultural klezmer, adică muzica tradiţională a evreilor din Europa de Est, organizat la iniţiativa actorului Andrian Locovei (foto). "Va fi un spectacol cu muzică de bucurie, o muzică de bună convieţuire între oameni. Evreii au ales muzica bună din mai toate culturile lumii şi au adus-o spre stilul klezmer. Asta vom prezenta noi pe scenă", spune iniţiatorul proiectului.

Actori la microfon

În proiectul multicultural s-au implicat mai mulţi profesionişti în ale muzicii: Ary Nagy Sandor, Ion Pintea, Szavuly Robert, Florian Chelu, Nagy Kalman, Alexandru Szuz, Alexandrina Chelu şi Kasa Tamas. Alături de ei, pe scenă vor urca şi Andrian Locovei, care va interpreta o melodie în limba rusă, actriţa Alina Leonte, cu un cântec în limba franceză, şi Richard Balint, care va avea în program două melodii.

Este vorba despre "De-aş avea parale" din "Scripcarul pe acoperiş", cel mai de succes spectacol al Teatrului Regina Maria din ultimii ani, şi "Visul imposibil", tot dintr-un musical, cea mai recentă premieră orădeană, "Omul din La Mancha", în care Richard joacă rolurile Don Quijote şi Miguel de Cervantes. Spectacolul va dura în jur de 45 de minute şi-i va înveseli pe spectatori, după cum promit interpreţii.

Main-stream în Cetate

Ultimele patru zile ale Toamnei Orădene vor fi şi ele pline cu evenimente. Seara de joi va fi dedicată folclorului, pe scena din fortăreaţă urmând să urce, începând cu ora 17.30, interpreţi precum Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Dumitru Fărcaş, Maria Haiduc şi Cristian Pomohaci, într-un spectacol prezentat de Iuliana Tudor. Vineri, invitatul serii va fi Horia Brenciu alături de HB Orchestra, al cărui recital este programat de la ora 21, după cele date de Em-Street, Baneş Party Band şi Randi & Jo.

Sâmbătă, după ce ziua vor fi văzut dansuri medievale şi renascentiste, orădenii vor fi invitaţi de la ora 17.30 la un concert inedit de pian susţinut de Thurzo Zoltan în Biserica Romano-Catolică din Cetate. Pe scena mare vor cânta apoi, începând cu ora 19, Piramis Fameless şi Vama lui Tudor Chirilă. În fine, duminică, festivalul oraşului se va încheia cu altă serie de concerte, programate să înceapă tot de la ora 19 şi avându-i ca protagonişti pe Brigitta Balogh, Fly Project şi - înaintea focurilor de artificii - Loredana şi Nadir, alături de Orchestra Agurida.

Orădenilor nu le rămâne decât să-şi aleagă preferaţii şi, pentru prima oară, să-i asculte în Cetatea renovată, vibrând împreună cu bătrânele ziduri.


VOCEA STRĂZII:

Sunteţi mulţumit de programul ediţiei din acest an a Toamnei Orădene?

În sfârşit, un program altfel. Foarte bogat şi cu o locaţie deosebită, o altă orientare a activităţilor culturale. A fost destul pe străzi, cu trafic blocat, grătare şi chinezisme gonflabile.

Corina Peţ

Îmi place foarte mult programul ediţiei din acest an. E variat. Cel mai mult mă bucur de demonstraţiile medievale.

Cătălin Manea

Programul este OK, dar nu-mi convine că au renunţat la parcul de distracţii pentru copii din cadrul festivalului, copiilor le plăcea.

Cornel

Da, cel mai mult îmi place locul ales pentru festival. Era şi păcat să nu se valorifice o asemenea comoară cum este Cetatea noastră.

Lidia

Am aflat destul de târziu programul, dar în principiu sunt mulţumit. Îmi plac mult artiştii pregătiţi pentru al doilea weekend şi mă bucur că vine Horia Brenciu.

Cristian Pop

Un festival nu trebuie să aibă trupe cunoscute ca să fie fain. Oricum, aproape toate trupele s-au comercializat, iar eu mă bucur că nu avem manele, Connect-R şi Smiley.

Dan Ille