Joi, 25 martie, de la ora 19, melomanii orădeni se pot bucura de un concert deosebit al Orchestrei Filarmonicii, care va cânta alături de soprana japoneză Junko Morioka şi de dirijorul american Donald Appert.

Concertul va cuprinde interpretarea în primă audiţie pentru publicul orădean a uverturii „Nara variations", inspirată din ritualurile japoneze şi compusă de Appert, care se află pentru a doua oară în Oradea. „Mă bucur că mă aflu din nou aici şi că împreună cu orchestra vom cânta tocmai o compoziţie a mea", a spus Donald Appert, miercuri, într-o conferinţă desfăşurată la sediul Filarmonicii.

soprana japoneza.jpgConcertul de joi o aduce în faţa publicului orădean şi pe soprana Junko Morioka, care va interpreta două piese ale conaţionalilor săi, A. Nakata şi R. Taki. „Sunt fericită că mă aflu aici şi că pot să cânt în România piese japoneze", a declarat soprana.

Spectacolul cuprinde şi o arie din Gaetano Donizetti, plus aria a IV-a din Traviata, de Giuseppe Verdi. O altă piesă care va fi interpretată este London Symphony, de R. Vaughn-Williams, o compoziţie importantă a literaturii muzicale engleză.

Delegaţia americano-japoneză este condusă de românul Ciprian Marinescu, violonist la Filarmonica din Osaka, iar printre oaspeţi se numără şi Abe Toshifumi, profesor la Universitatea de Arte din Osaka, autorul, în urmă cu 15 ani, al proiectului „Kids' Guernica", în cadrul căruia copii din 44 de ţări au realizat picturi pe tema păcii, la dimensiuni de 8 metri lăţime şi 3 lungime.

Patru dintre picturi, inclusiv cea realizată de elevii clasei a XI-a de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucureşti, vor fi expuse la Filarmonică în ziua concertului.

A doua zi după acest spectacol, vineri, de la ora 18.30, Corul Filarmonicii va susţine un concert A Cappella la Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. Acesta va cuprinde, printre altele, opere de Brahms şi Schubert.

Duminică, de la ora 19, la Filarmonică va avea loc Gala de Operă şi Operetă, susţinută de studenţii Facultăţii de Muzică din Oradea şi de invitaţi de la Conservatorul din Debrecen.