Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana a efectuat, în perioada 5-9 noiembrie, un set de controale "la spaţii cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole şi centre comerciale din judeţ", după intrarea în vigoare a HG-ului care permite specialiştilor instituţiei chiar să închidă localurile cu probleme grave.

Pompierii şi-au programat în cele patru zile 21 de controale înopinate în Oradea, Beiuş şi Ştei, însă au putut fi efectuate doar 12 dintre acestea, celelalte nouă localuri fiind găsite închise de personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Crişana.

"În cadrul acestor activităţi, derulate atât pe timp de zi, cât şi de noapte, cadrele Inspecţiei de Prevenire au depistat 35 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, nouă dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 24 de avertismente şi şase amenzi în valoare de 28.500 lei", se arată într-o informare semnată de căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Din cele 12 localuri, 7 nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu, însă, potrivit pompierilor, nici nu au trebuit închise. "Neregulile constatate la spaţiile controlate nu s-au încadrat în categoria celor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi", se mai precizează în comunicatul ISU Crişana.

ISU Crişana nu a făcut publice numele localurilor controlate, însă, se pare că, având în vedere scandalul iscat la nivel naţional pe tema securităţii la incendiu în urma tragediei de la clubul Colectiv din Capitală, patronii de cluburi s-au aşteptat să fie căutaţi weekend-ul trecut. Spre exemplu, pe reţelele sociale, petrecăreţii se plângeau că în Club Bali - unul dintre cele mai populare din Oradea - au fost lăsate să intre mult mai puţine persoane decât de obicei, tocmai pentru a nu risca sancţiuni pentru depăşirea numărului maxim admis de persoane.

Alte deficienţe constatate de inspectorii ISU au fost lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor la locul de muncă, neîntreţinerea şi neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă şi exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice.