În luna august, în Oradea va începe amplasarea a 275 de insule ecologice digitalizate care vor înlocui o parte dintre incintele metalice în care se colectează deșeurile de la blocuri.

În acest context, la Primăria Oradea s-a organizat zilele trecute o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din cartierul Rogerius, care au fost instruiți cum vor trebui să le folosească.

Detaliile tehnice referitoare la aceste incinte digitalizate au fost oferite de reprezentanții Direcției Tehnice și ai firmei care livrează aceste insule în Oradea, Europlast România SRL.

„Directorul adjunct Adina Popa a explicat celor prezenți importanța și principalele avantaje ale insulelor ecologice, unul dintre ele fiind pregătirea implementării instrumentului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, precum și faptul că aceste insule vor contribui în mare măsură la conștientizarea populației asupra importanței colectării selective”, se arată într-o informare trimisă ulterior de reprezentanții Primăriei Oradea. 

Reprezentanților asociației li s-a prezentat un sistem cu eco-insule, amplasat ca model în curtea Primăriei. „Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise, pentru fracțiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Aceste module vor putea fi deschise cu cardul sau/și cu telefonul mobil de către cetățenii arondați din zona de proximitate”, se mai arată în comunicat. 

Municipalitatea arată că insulele ecologice vor reprezentanta o îmbunătățire față de vechile țarcuri, vor reduce mirosul, vor constrânge accesul altor persoane de locuitorii zonei și, totodată, vor contribui la reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile.

De asemenea, modulele sunt dotate cu senzori de umplere, care vor fi monitorizați de operatorul de salubritate.

Achiziția insulelor este finanțată prin PNRR. 

„Primele platforme destinate primelor locații au fost montate deja în luna iulie, în cartierul Rogerius. Locațiile insulelor ecologice digitalizate care vor deservi asociațiile de proprietari se găsesc cu preponderență pe actualele amplasamente cu incinte metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere. Lucrările de amenajare prevăd operațiuni precum extinderea sau nivelarea platformelor existente unde este cazul, crearea rampelor pentru golirea containerelor de deșeuri”, mai arată reprezentanții Primăăriei. 

Un sistem cu 5 eco-insule va deservi circa 200 de utilizatori. 

Municipalitatea a făcut publică lista cu locurile în care vor fi amplasate cele 275 de eco-insule, în zone ca Nufărul, Cantemir, Velența, Dacia-Decebal, Rogerius, Ioșia și centru. 

În perioada următoare vor fi distribuite și cardurile de acces pentru eco-insule,  câte unul pentru fiecare apartament arondat. „Distribuția acestor carduri, pe care asociațiile de proprietari le vor primi împreună cu broșura conținând instrucțiuni de folosire, se va face prin intermediul Compartimentului de Monitorizare Servicii de Salubritate din cadrul Primăriei Oradea”, se menționează în comunicat.

Montarea noilor insule va fi gata până la finalul anului, estimează reprezentanții municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!