Cu colectarea selectivă a deşeurilor nu-i de glumă. O obligaţie pentru fiecare cetăţean atât direct, prin Legea Salubrităţii, cât şi indirect, prin Ordonanţa de Guvern 196/2005, care impune tuturor primăriilor să-şi diminueze cantităţile de deşeuri depozitate în halde, nerespectarea colectării selective poate fi extrem de costisitoare. O simt 11 primării din Bihor, care deja plătesc amenzi pentru că nu reciclează destul.

Banii jos!

Conform OUG 196/2005, privind Fondul de Mediu al României, fiecare comună, oraş, municipiu şi judeţ trebuie să reducă anual cu 15% cantităţile de deşeuri colectate şi depozitate abandonate în haldele ecologice. În caz contrar, dacă nu se achită de această sarcină, primăriile sunt obligate să plătească Fondului o contribuţie de 100 lei pentru fiecare tonă în plus de deşeuri duse în halde.

În Bihor, 11 unităţi administrativ-teritoriale plătesc deja către AFM aceste contribuţii, pentru că nu şi-au redus cantităţile de deşeuri menajere. Numele lor este ţinut însă secret de AFM, care invocă - injust - secretul fiscal, de parcă cetăţenii n-ar trebui să ştie că tocmai indiferenţa lor faţă de reciclarea deşeurilor îi va costa pe propriii edili şi, evident, pe ei înşişi.

Singura soluţie

Cert este că separarea deşeurilor în două fracţii, uscată pentru resturile care pot fi reciclate (PET-uri, cartoane, hârtie, sticlă, aluminiu), respectiv umedă (cele menajere), trebuie să devină o preocupare pentru toţi cetăţenii care încă nu sunt conştienţi de preţul nerespectării obligaţiilor de mediu. Ar fi de-a dreptul păgubos dacă Oradea, un oraş care are sistemul de colectare selectivă bine pus la punct, ar ajunge să plătească amenzi pentru că locuitorii ei aruncă laolaltă atât deşeurile nereciclabile, cât şi pe cele ce pot fi revalorificate.

Efortul mărunt al fiecărui cetăţean pentru a colecta selectiv deşeurile poate evita ca oraşul să ajungă pe lista localităţilor sancţionate de AFM. Iar de beneficii se vor bucura tot orădenii, căci banii astfel economisiţi vor putea fi întrebuinţaţi nu pentru plata amenzilor, ci pentru dezvoltarea comunităţii.