Rușii și occidentalii rămân pe poziții „total divergente” în privința situației de la granița Ucrainei în ciuda celor trei sesiuni de convorbiri din ultima săptămână.

„Nu știm care va fi rezultatul, am avut aceste trei sesiuni de convorbiri, există anumite puncte de înțelegere între noi. Dar în general, în ceea ce privește chestiunile de principiu, putem spune că poziții divergente, pe poziții total divergente. Iar asta nu este bine, este deranjant”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, într-un interviu difuzat de canalul american de televiziune CNN.

Comunitatea internațională este îngrijorată că masiva concentrare de forțe constând în circa 100.000 de militari dislocată de Rusia la granița cu Ucraina ar putea sfârși într-o invazie.

Serviciile de informații americane au și acuzat în ultima săptămână Rusia că și-a plasat deja în Ucraina agenți speciali experți în explozibili și sabotaj pentru ca în cadrul unor acțiuni sub steag străin comise împotriva cetățenilor ruși să ofere pretextul unui atac.

Rusia a respins acuzațiile, a dat asigurări că dorește doar să se apere de postura amenințătoare a NATO de la granița sa și a cerut din nou ca Alianța să se angajeze că nu va accepta o aderare a Ucrainei, cerere pe care occidentalii o refuză.

Întrebat dacă eșecul diplomației va eșua într-un conflict militar, Peskov a negat.

„Nimeni nu amenință pe nimeni cu o acțiune miliară (...) asta ar fi o nebunie”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Acesta a ținut să precizeze însă că în cazul în care NATO nu va da satisfacție Rusiei „vom fi gata să trecem la represalii” fără să precizeze însă de ce natură vor fi acestea.

Dmitry Peskov a catalogat eventualele sancțiuni fără precedent anunțate de SUA în cazul unei invazii a Ucrainei ca „o mare greșeală” pentru că aceasta ar duce la „încetarea oricărei relații între țările noastre”.