Poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai altor instituţii de control, au ieşit, vineri, în Oradea şi în alte zone din Bihor pentru a verifica dacă se respectă regulile de prevenire a răspândirii Covid-19. Celor pe care i-au prins că le încalcă le-au aplicat amenzi în valoare totală de 10.500 de lei, cele mai multe sancţiuni fiind date pentru nepurtarea măştii. 

Controale extinse

Conform unei informări transmise, sâmbătă, de IPJ Bihor, în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în ziua precedentă au fost legitimate 6.100 de persoane şi au fost verificate 85 de societăţi comerciale şi mijloace de transport. 

"În cadrul acţiunilor desfăşurate în ultimele 48 de ore, echipele mixte au acţionat integrat, au legitimat 6.173 de persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 65 de societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, pieţe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări şi autogări. De asemenea, în cadrul acţiunilor punctuale, au fost verificate 20 de mijloace de transport, din care 15 mijloace de transport public în comun", se arată în informarea IPJ. 

Fără mască, dar cu amendă

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 57 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 10.500 de lei. 

"Dintre acestea, 56 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 9.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie (n.r. - obligatorie, spre exemplu, în Oradea şi în aer liber), iar o sancţiune, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, a fost aplicată pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea", au transmis poliţiştii, care vor continua verificările şi în perioada următoare. 

În misiunile desfăşurate vineri au fost angrenaţi 128 de poliţişti ai IPJ Bihor, 17 jandarmi, plus un inspector al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un inspector al Direcţiei de Sănătate Publică şi un inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Incidenţă mare, mai multe restricţii

După cum se ştie, în mai multe localităţi în care incidenţa este mai mare de 6 la mie, între care şi Oradea, purtarea măştii este obligatorie nu doar în spaţiile închise, ci şi în aer liber, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu. Sunt exceptate de la această regulă "persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc". 

De asemenea, pentru a putea intra în restaurante, cafenele, cinematografe, săli de spectacole, persoanele trebuie să prezinte un certificat digital Covid, care să ateste fie vaccinarea cu schemă complet, fie faptul că au trecut prin boală recent. 

Mai mult, cum în Oradea incidenţa a depăşit chiar 7,5 cazuri / mia de locuitori, au intrat în vigoare, începând de sâmbătă, restricţii de circulaţie pe timp de noapte, valabile pe tot parcursul săptămânii, nu doar în weekenduri. 

Concret:

- Persoanele vaccinate complet sau trecute prin boală pot circula fără restricţii în orice interval orar, fără a le fi necesară declaraţia pe proprie răspundere, adeverinţa de la angajator sau legitimaţia de serviciu, dar trebuie să aibă certificate verzi Covid.

- Persoanele neimunizate: circulaţia interzisă în intervalul 20:00-05:00, cu anumite excepţii (de exemplu în scop profesional ori pentru îngrijirea unor persoane vulnerabile). Pentru acest interval le este necesară, după caz, legitimația de serviciu, adeverința de la angajator sau o  declaraţie pe proprie răspundere completată (inclusiv de mână)