Handbaliştii orădeni au ratat sâmbătă şansa de a obţine prima victorie din actuala ediţie de campionat, cedând cu 27-29 (9-13) în faţa rezervelor de la CSM Minaur Baia Mare, club sancţionat cu suspendarea a nu mai puţin de jumătate din lot.

Ridiculizaţi deseori în cursul partidei de propria lipsă de motivare şi pricepere, orădenii au dovedit încă o dată că Liga Naţională le este o pălărie prea mare şi că locul lor ar fi în Divizia A, inferioară valoric.

La pământ

Speranţa într-o victorie cu Minaur a fost ratată cu nonşalanţă. Având în faţă o echipă decimată după decizia FRH de a-i suspenda nu mai puţin de zece jucători, din cauza neachitării unor datorii ale clubului către foşti componenţi, orădenii s-au dovedit inferiori la toate capitolele.

Determinarea, ştiinţa jocului atât în atac, cât mai ales în apărare, au fost atuurile cu care băimărenii au învins nişte gazde debusolate. Pase la adversar, paşi comişi, mingi aruncate aiurea, ratări din poziţii de unu la unu cu portarul advers - toate sunt greşeli de începător, inadmisibile pentru un jucător de ligă naţională.

11 minute fără gol

Debutul partidei a infirmat convingerea antrenorului Sebi Tudor că Minaur era o echipă uşor de învins. Chiar dacă în teren oaspeţii au trimis trei juniori de 17 ani, aspectul jocului a dovedit că handbalul e "o afacere" de echipă, capitol la care ai noştri au rămas corigenţi. Diferenţa de ştiinţă a jocului, dar şi lipsa de determinare, a făcut ca încă din start oaspeţii să se detaşeze pe tabela de marcaj. Mai mult, printr-o apărare agresivă, pe care orădenii nu şi-au bătut capul s-o desfacă, au "închis poarta" timp de 11 minute, perioadă în care CSM n-a reuşit să înscrie nici măcar un singur gol!

Lipsa de concentrare, lacună gravă pe care Sebi Tudor nu a reuşit să o elimine din echipă, a făcut din orădeni o pradă uşoară. Efortul lui Ferenţ, care s-a zbătut singur în atac, fără susţinerea coechipierilor, nici n-a mai contat, astfel că scorul la pauză, 13-9, a reflectat doar în parte superioritatea băimărenilor.

La reluare, după mai puţin de 8 minute de joc, CSM Oradea a reuşit ceea ce părea imposibilul. A egalat şi chiar a luat conducerea, cu 17-16, prin reuşitele lui Ferenţ şi Cântec. Apoi, însă, luaţi de val, au fost surprinşi de pătrunderile lui Popescu şi de vivacitatea celor două extreme ale lotului naţional de tineret, Asoltanei şi Câmpan, care au punctat când şi de unde au vrut, readucându-şi echipa în avantaj, scor 26-21 (minutul 50).

Ultimele 10 minute s-au scurs fără ca gazdele să mai poată întoarce soarta partidei, în timp ce băimărenii au savurat fiecare reuşită aşteptând fluierul final al arbitrilor fără a mai forţa.

Viitor incert

Rezultatul confruntării i-a nemulţumit pe cei 300 de spectatori prezenţi la Arena "Antonio Alexe" în speranţa că vor asista la prima victorie a favoriţilor. Au plecat dezamăgiţi, nu atât de scor cât, mai ales, de lipsa speranţelor de redresare.

Oradea a dovedit, cel puţin în cele şase partide disputate până acum, că nu are valoare de Liga Naţională. Deşi dispune de câţiva jucători de perspectivă, precum Cântec, Ferenţ, Farcaş şi Amihăiesii, CSM nu arată ca o echipă. E nevoie de o schimbare în lot, dar şi pe banca tehnică. Sebi Tudor, un antrenor tânăr, nu are experienţa necesară pentru a duce la bun sfârşit un campionat. Numai un antrenor călit şi o infuzie cu doi-trei jucători consacraţi ne-ar mai ţine în prima grupă valorică.


Caseta tehnică

CSM Oradea - CSM Minaur Baia Mare 27-29 (9-13)

CSM Oradea: Ionescu, Leu, Gale - Cântec 11, Farcaş, Nemenco, Lela, Amihăiesii 1, Iştoc, Nedelcu, Sava, Maxim 1, Ferenţ 10, Tudor 1, Silaghi, Roauă 3. Antrenor: Sebi Tudor

Minaur: Viman, Ilii - Buciuman 2, Popescu 10, Câmpan 5, Asoltanei 8, Puşcaş, Gherasin, Fotonea 2, Gaboreanu, Micu 2, Juverdeanu. Antrenori: Ion Belu şi Costică Buceschi

Arbitri: Alin Cârligeanu (Bucureşti) şi Gheorghe Bejenariu (Piteşti)