Pe reţelele de socializare şi în rândul protestatarilor care manifestează împotriva restricţiilor anti-Covid-19 face furori un experiment cu o mască pusă la aburi, în care "mişcă" mici firişoare, pe care unii le-au definit ca fiind "nanoviermi".

De altfel, şi la protestele din Oradea s-a vorbit despre "nanoviermi", inclusiv deputatul independent, ex-AUR, Mihai Lasca spunând că oamenii mor din cauza "nanoviermilor" care le ajung în plămâni.

Fizicianul Cristian Presură, care are o intensă activitate în popularizarea ştiinţei, a lămurit misterul: în măşti nu sunt nici paraziţi, nici nanoviermi, ci fibre textile agăţate de pe alte ţesături, pe care aburul le mişcă.

Presură a pus şi el o mască în aburi, iar apoi sub microscop, filmând aceleaşi firişoare în timp ce mişcă. Mai mult, imagini similare a surprins şi când a repetat experimentul cu un prosop de bucătărie şi cu un tricou, pe care în mod intenţionat a "răzuit" fibre textile.

"Nu sunt nici viermi, în măşti nu avem viermi, ci avem fibre de textil negru, pentru că am băgat masca în buzunar, pentru că am folosit-o. (...) De ce se mişcă? A fost folosit aburul, care a intrat în textil, a rămas acolo şi încetul cu încetul iese la suprafaţă şi pune în mişcare acele fibrele de textil", a explicat cercetătorul.

Demonstraţia făcută de Presură a fost vizualizată de peste 100.000 de ori, pe YouTube, în mai puţin de 24 de ore.

Vezi experimentul făcut de omul de ştiinţă: