Oamenii de ştiinţă ai NASA s-au întrebat vreme îndelungată cum să rezolve problema gunoiului lăsat în cosmos de navele spaţiale. Recent, cercetătorii au inventat un compactor care topeşte gunoiul, dar fără a-l incinera.

Astfel, deşeurile spaţiale produse pe parcursul unei zile sunt transformate într-o placă de dimensiuni reduse, care poate fi apoi reutilizată ca scut împotriva radiaţiilor care să acopere anumite porţiuni ale aeronavelor.

Politica NASA este de a evita contaminarea cu deşeuri a oricărei alte posibile lumi, indiferent că e vorba de asteroizi, planete sau orice alte forme de existenţă a materiei în Univers.

Echipa care a venit cu propunerea compactorului de gunoi analizează, în prezent, dacă plăcile obţinute prin procedeul propus sunt complet sterilizate, căci prezenţa unor bacterii nu este de dorit într-un spaţiu închis şi mic precum cel dintr-o aeronavă.

De asemenea, cercetătorii studiază şi posibilitatea extragerii apei din gunoi şi folosirea acesteia pentru nevoile echipajului.