Profesorul Ioan Pop de Popa, medicul care a realizat prima operaţie pe cord deschis în România, considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară şi o somitate în lumea medicală, a murit la vârsta de 93 de ani.

Anunţul a fost făcut pe Facebook, de Fundaţia "Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC), înfiinţată de reputatul medic în urmă cu 30 de ani.

Părintele institutului Fundeni

"Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranță mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică și inovație în beneficiul oamenilor și, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună", se arată în postare.

Profesorul Ioan Pop de Popa s-a născut în 1927 la Oradea şi a marcat profund medicina românească și mondială. "A realizat, în aprilie 1973, prima operație pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară. O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreț, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală)", mai arată fundaţia înființată de el.

Între altele, în anii ‘70 Pop de Popa a înfiinţat Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni, iar apoi a pus bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare.

"General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicina, dar și în societatea românească. Mereu cu gândul la binele oamenilor, Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația "Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC)", se mai explică în postarea citată.

Absolvent de Gojdu

Potrivit paginii dedicate în enciclopedia Wikipedia, Ioan Pop de Popa a fost profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist în chirurgie cardio-vasculară. De asemenea, el a fost senator în legislatura 2000-2004.

Născut la Oradea în 1927, unde a urmat şcoala primară, apoi Liceul Emanuel Gojdu, între anii 1940-1944 s-a refugiat, cu familia sa, din Ardealul de Nord la Beiuş, unde a urmat clasele III-VII la liceul "Samuil Vulcan".

"În 1944 a participat voluntar ca elev de liceu sanitar în spitalul de campanie pe frontul de eliberare din Apuseni. După eliberarea Ardealului, şi-a continuat studiile (clasa a VIII-a) la liceul "Emanoil Gojdu" din Oradea (1945-1946), după care la Facultatea de Medicină Generală din Cluj (1946-1952), pe care a absolvit-o cu diplomă de merit Magna cum laude şi este declarat doctor-medic", arată sursa citată.

În perioada 1953-1954 profesorul Ioan Pop de Pop a realizat prima inimă artificială şi primul plămân artificial din România, atunci printre primele patru din lume, mai arată sursa citată. De asemenea, a efectuat primele circulaţii extracorporale experimentale din România, inclusiv primele hemodiluţii în CEC şi a început primele transplante experimentale de organe, de rinichi şi pancreas.

Între cei care au exprimat mesaje de condoleanţe se numără şi primarul Oradiei, Florin Birta, care a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că Ioan Pop de Popa "a fost mereu legat de oamenii şi locurile în care a deprins meseria de a fi om în lume” şi că "erudiţia şi curajul afirmării în lumea ştiinţifică a dlui. profesor Pop de Popa rămân un model pentru cei care ştiu da valoare performanţei şi dăruirii pentru profesia care i-a adus satisfacţii şi datorită căreia a adus speranţă şi a salvat numeroase vieţi".