Fostul premier Adrian Năstase, aflat în închisoare, se declară "înduioşat" de grija pe care judecătorul CSM Cristian Danileţ o are pentru desemnarea şefului DNA şi a procurorului general.

"Fostul consilier al Monicăi Macovei, acum judecator independent şi membru CSM, Cristi Danileţ, ne comunică faptul că a încercat "să creioneze nişte bune practici pentru numirea procurorului general şi a şefului DNA" (nu ne spune însă cine decide dacă "practicile" sunt bune sau nu). Pe mine, m-a înduioşat grija pe care o are un judecător pentru desemnarea şefilor Ministerului Public", scrie Năstase pe blog.

Fostul premier, în prezent deţinut, se întreabă de ce Cristi Danileţ nu a fost preocupat şi "atunci când au fost numiţi sau re-numiţi actualii şefi ai parchetelor".

"Atunci transparenţa nu era necesară? Nu era nevoie de "bune practici"? Sau când ministrul justiţiei "a subtilizat" dreptul CSM - acordat printr-o lege din 2004, agreată cu Comisia Europeană - de a face aceste nominalizări, oferindu-şi-le, în calitate de ministru, atunci nu era nevoie să discutăm de "bune practici"?... Apare şi o problemă mai generală pe care o supun atenţiei voastre: sunt "bunele practici" un nou izvor de drept în sistemul juridic din România? În ce bază?", se întreabă Năstase.

La finalul postării, Adrian Năstase îi sfătuieşte pe cei ca Danileţ sau Macovei să propună modificarea legilor dacă nu le mai plac.

"Oameni buni, dacă nu vă mai plac soluţiile din legi, propuneţi modificarea lor (a legilor) nu ocolirea lor prin soluţii neconstituţionale. Iar dacă vreţi să vă jucaţi la nivel european cu "bunele practici" (înţeleg că nu e vorba de cutumele din dreptul anglo-saxon...), propuneţi celorlalte ţări membre ale UE, ca exemplu de "bune practici", crearea unor instituţii de genul DNA, ANI, Curtea Constituţională, fără de care (cele care nu le au) vor fi date afară din spaţiul Schengen", încheie, ironic, fostul premier.

Sursa: Adevărul