După 10 ani sub conducerea norvegianului Jens Stoltenberg, NATO are, începând de miercuri, un nou șef. Miercuri, cele 32 de state membre ale alianței l-au numit în funcția de secretar general pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte, care își va prelua efectiv atribuțiile în luna octombrie.

„Consiliul Nord-Atlantic a decis să îl numească pe premierul olandez Mark Rutte în funcția de viitor secretar general al NATO, succedându-i lui Jens Stoltenberg”, a anunțat NATO într-un comunicat de presă citat de agențiile internaționale de presă și preluat de HotNews.ro.

„Domnul Rutte își va prelua funcția de secretar general începând cu 1 octombrie 2024, când expiră mandatul domnului Stoltenberg, după zece ani la conducerea Alianței”, se mai arată în informare.

HotNews.ro notează că numirea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că a ieșit din cursă, după ce nu a reușit să se impună.

Sursa citează că Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, este un critic feroce al președintelui rus Vladimir Putin și un aliat ferm al Ucrainei, care și-a perfecționat abilitățile de negociator politic în timpul celor aproape 14 ani în care a fost prim-ministru olandez.

Rutte a susținut activ sprijinul militar al Europei pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 2022 și a afirmat că înfrângerea Moscovei pe câmpul de luptă este vitală pentru asigurarea păcii în Europa.

„Punctul său de vedere este puternic influențat de doborârea unui avion de linie deasupra Ucrainei în 2014, pe care Olanda o pune pe seama Rusiei, și în care 196 dintre cele 298 de victime erau olandezi. NATO trebuie să fie puternică pentru a contracara Moscova, iar ceilalți lideri ai Uniunii Europene nu trebuie să fie naivi cu privire la Putin, susține Rutte”, conform HotNews.ro.

„Nu se va opri la Ucraina dacă noi nu îl oprim acum. Acest război este mai mare decât Ucraina. Este vorba despre apărarea statului de drept internațional”, a spus Mark Rutte în septembrie 2022 conform aceleiași surse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!