Agenţia Ria Novosti anunţă posibile raiduri aeriene vineri în Libia, după ce ONU a aprobat o intervenţie a forţelor aeriene pe teritoriul statului.

Planurile militare ale intervenţiei au fost deja făcute, iar vineri dimineaţă purtătorul de cuvânt al guvernului francez Francois Baroin la postul de radio RTL a spus că va avea loc o intervenţie "în curând", fără a preciza care vor fi ţintele.

NATO nu are voie să intervină şi terestru, dar poate distruge din aer ţintele de la sol. "Nu se pune problema să facem ceva la sol. Este foarte clar. Alternativa, aceasta decurge direct de la sursă: efectiv, utilizarea forţei aeriene", a declarat ministrul francez de externe, Alain Juppe, sosit la New York pentru a încerca să convingă ţările membre din Consiliul de Securitate să autorizeze un recurs la forţă contra armatei colonelului Muammar Gaddafi.

Raidurile aeriene vor fi efectuate de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada, tări incluse în Rezoluţia de Securitate adoptată de ONU. Potrivit Eurocontrol, Libia a închis spaţiul aerian pentru avioanele civile străine, "până la noi ordine".

Reprezentanţii Libiei au avertizat joi că orice intervenţie militară străină va periclita traficul aerian şi maritim în zona mediteraneană, ameninţând că va ataca atât ţinte civile, cât şi militare ca răspuns la acţiunea comunităţii internaţionale.

Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a declarat vineri că ţara sa nu se teme de rezoluţia ONU ce autorizează acţiunea militară împotriva Libiei, relatează Al Arabiya.

Forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardau vineri oraşul Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli şi controlat de opoziţie, după o noapte de tiruri cu armament greu, a anunţat un purtător de cuvânt al rebelilor. Gaddafi cere un armistiţiu cu rebelii.