Asociaţia Aqua Crisius a încheiat un nou proiect ce a vizat conştientizarea bihorenilor, îndeosebi a celor tineri, vizavi de importanţa ariilor naturale protejate.

Finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, proiectul "Natură în, cu şi pentru comunităţi" a presupus promovarea Văii Iadului. Aici, ONG-ul a organizat în vară Ziua Liliacului Carpatin - Ziua Ariei Protejate, un eveniment ce a reunit producători de produse tradiţionale. "Ne dorim să organizăm şi noi ediţii", a precizat managerul proiectului, Andrei Togor. Pe aceeaşi vale, Aqua Crisius a amenajat şi trei locuri de popas, "dotându-le" cu mese şi bănci.

Cea mai importantă componentă a proiectului, cea de educare, a implicat aproape 1.000 de elevi de gimnaziu din localităţile Oradea, Diosig, Ineu, Tinca, Bulz, Curăţele, Auşeu şi Bulz. Şcolarii au participat la work-shop-uri ţinute de specialiştii asociaţiei, 90 de elevi au ieşit şi pe teren, iar apoi 17 cei mai buni dintre ei au fost duşi, timp de o săptămână, într-o tabără Junior Ranger în cantonul Murgaşul, de pe Valea Iadului.

Copiii au stat la cort, fără energie electrică şi fără semnal la telefoanele mobile, şi au învăţat să se descurce în natură şi să o respecte. "Au învăţat să se orienteze cu busola, să aprindă focul, dar şi unde pot face foc", a spus Togor. De asemenea, copiii au parcurs trasee în munţi şi au folosit aparatele de specialitate ale rangerilor adevăraţi pentru a observa specii de peşti ori păsări. Au avut norocul să vadă chiar şi o barză neagră, specie rară, dar şi un şarpe de apă.

"Pentru anul viitor avem plănuite 3 tabere, în cadrul altor proiecte", a mai spus managerul de proiect. Este posibil chiar ca taberele să devină "transfrontaliere", adică să fie organizate şi cu elevi din Ungaria.