Bunicii noştri spuneau că apa care a trecut peste şapte pietre este curată, convinşi fiind că forţa de conservare a naturii nu poate fi combătută. Dar nici nu-şi imaginau, probabil, că lumea va fi cucerită de plastic, ce poate contamina până şi cel mai ascuns izvor montan...

Chiar dacă ne uşurează viaţa în multe feluri, plasticul devine un pericol pentru sănătate, dacă este aruncat în natură sau incendiat, iar asta ar trebui să fie cea mai importantă motivaţie a bihorenilor pentru colectarea separată a deşeurilor şi predarea lor către operatorii de salubritate.

Ce conţine plasticul?

Multe obiecte din plastic conţin substanţe chimice dăunătoare, cum este bisfenolul A (BPA), folosit în flacoane, echipamente sportive, caserole reutilizabile etc, sau flataţii (DEHP, BBP, DBP sau DIBP), adică agenţi de înmuiere.

Din aceste motive, când este incendiat, plasticul emană gaze toxice precum dioxina şi furanul. Studii de specialitate confirmă că dioxina provoacă probleme de imunitate şi de reproducţie, dar chiar şi cancer, şi este bio-acumulativă, ceea ce înseamnă că, după ce intră în corp prin inhalare sau consum de carne, lapte, ouă de la animale contaminate, rămâne în organism pe termen foarte lung. Motive suficient de importante pentru ca nimeni să nu mai incendieze gunoaie în curtea proprie...

Obiceiuri proaste

Din discuţiile pe care reprezentanţii AVE Bihor, operator de salubritate pentru mai bine de 250.000 de bihoreni, le-au avut cu locuitorii judeţului, au aflat că mulţi săteni încă au obiceiul de a incendia deşeurile de ambalaje, aşa cum pe vremuri părinţii sau bunicii lor puneau pe foc, în curte, resturile vegetale uscate. Doar că, spre deosebire de fumul emanat de arderea unor crengi, cel care iese din plasticul ars este mult mai nociv.

Când nu le incendiază, unii bihoreni preferă să arunce resturile din plastic în natură, un comportament care nu are consecinţe directe asupra lor, dar este dăunător pentru mult mai mulţi oameni, precum şi pentru floră şi faună. În luna iunie, când în Bihor s-a derulat Campionatul judeţean al curăţeniei, cantităţi impresionante de gunoaie au fost adunate din păduri, văi şi ape, după ce au contaminat apa, aerul şi solul cine ştie câtă vreme.

Salvaţi natura!

Nici cele mai pitoreşti zone din Bihor nu sunt ferite de poluare. Sâmbăta trecută, într-o singură zi, voluntarii au adunat peste o mie de saci cu gunoaie din Padiş, o zonă carstică unică în Europa, care a fost pângărită ani la rând, ignorându-se că o natură curată aduce doar avantaje: oferă o stare de bine "musafirilor" şi atrage turişti. Dacă toţi cei care au aruncat gunoaie în natură ar fi avut un contract de salubritate încheiat cu un operator licenţiat, ar fi putut elimina corect deşeurile, fără consecinţe asupra mediului.

Acum, însă, nimeni nu mai are scuze: în fiecare localitate din Bihor, există un operator de salubritate. În 62 de oraşe şi comune, inclusiv în cele din zona Parcului Apuseni, AVE Bihor este responsabilă de colectarea deşeurilor şi le asigură bihorenilor tot ce au nevoie, pentru a arunca deşeurile corect. Decât să aruncaţi deşeurile pe ape, mai bine le daţi la AVE...


CE ŞI UNDE ARUNCĂM
Colectarea separată: cum se face?

În sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal: recipiente pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, spray-uri, ambalaje metalice sau tetrapak, doze de aluminiu, farfurii şi pahare de unică folosinţă, pahare de iaurt, capace de borcane etc.

În sacii albaştri se aruncă deşeurile din hârtie şi carton: cutii, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărţi de vizită, plicuri.

În pubelele verzi se aruncă deşeurile din sticlă: ambalaje de diferite culori, provenite de la băuturi sau produse alimentare.

În pubelele maro se aruncă biodeşeurile: resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, resturi de ceai, coji, resturi vegetale din curte, resturi de carne, produse lactate, şerveţele folosite.

În pubelele negre se aruncă deşeurile reziduale: scutece, tampoane, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan spartă, geamuri sparte, păr şi blană, excremente ale animalelor de companie.