Viețile noastre sunt din ce în ce mai agitate. Muncim mult, alergăm din stânga în dreapta, iar când vrem să ne recreăm realizăm că trebuie să conducem sau să stăm în tren cu orele, pentru a ajunge într-un loc în care să ne tragem sufletul. Cum ar fi însă să avem un astfel de loc la câteva minute distanță de casă?

Răspunsul poate deveni realitate în momentul în care înțelegem că avem nevoie de natură, chiar și în orașe, pentru sănătatea noastră fizică, dar și mintală. Zilele trecute s-a lansat Coaliția pentru Natură Urbană, la care au aderat mai multe ONG-uri de mediu, trei din Oradea. Coaliția propune înființarea de arii protejate în orașe în care se mai găsește un petic de natură.

În Oradea, de-a lungul Crișului Repede, din zona Silvaș și până la ieșirea din oraș, ar fi o arie urbană ideală. Sunt mulți pași de făcut și multă muncă de convingere care trebuie purtată cu autoritățile până să ajungem acolo. Totuși, Coaliția pentru Natură Urbană va desfășura o serie de întâlniri atât cu autoritățile locale, cât și cu locuitorii orașului, pentru a vedea dacă este oportună ideea.

În România, ariile protejate au ajuns să fie considerate piedici în calea dezvoltării din cauza unor așa-ziși dezvoltatori care s-au luptat din răsputeri să inducă această frică în omul de rând. De fapt, ariile protejate sunt, simplu, niște zone în care punem preț și pe biodiversitate, nu numai pe betoane. Biodiversitatea și spațiul construit se pot îmbina armonios.

Oradea are o șansă unică să dezvolte o arie protejată urbană, idee la care au aderat şi oraşele Brașov, București, Cluj Napoca sau Iași. Orădenii ar putea avea un spațiu de recreere în care să poată observa păsări, vidre sau pești sau în care să se relaxeze, la umbra unui arbore matur. Se vor plimba pe malul Crişului şi vor cunoaşte natura.

Andrei AcsHaideți să ne gândim câteva minute la susurul apei și la frumosul naturii din orice anotimp, chiar la noi în oraș, și să susținem această inițiativă!   

Andrei Acs
specialist de mediu
CAPDD Bihor