Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a retras sâmbătă de la conducerea Partidului Mişcarea Populară.

"Măi, oameni buni, un comandant are şi el o licenţă care expiră. Licenţele nu-s veşnice. Nava e la cheu sigur", le-a spus Băsescu celor 2.500 de delegaţi participanţi la congresul desfăşurat la Palatul Parlamentului, potrivit stirileprotv.ro.

"Am idei geniale"

Băsescu a afirmat că se retrage pentru a lăsa loc unei conduceri care "să îşi asume responsabilitatea alegerilor din 2019 şi 2020".

El şi-a încheiat mandatul într-un ton glumeţ, afirmând însă că va rămâne alături de PMP. "Vă asigur că, deşi am considerat că a venit timpul ca o garnitură mult mai tânără să preia conducerea partidului, rămân alături de partid, voi fi un om pe care oricând conducerea partidului o să-l poată consulta, o să-l poată întreba, o să-mi spun o părere pe care când vor considera că e bună, să o folosească, când vor considera că nu e bună, să n-o folosească, pentru că, trebuie să recunosc, nu întotdeauna ideile mele sunt cele mai bune. E adevărat că de multe ori am idei geniale, dar am şi eşecuri", a spus Traian Băsescu.

"Vreţi să ajung ca Iliescu?"

Congresul PMP a avut şi unele momente mai tensionate. Băsescu a avut o dispută cu deputatul Robert Turcescu, care s-a arătat supărat că nu a şi-a păstrat funcţia până după alegerile europarlamentare, şi a profitat de ocazie pentru a-şi ironiza adversarii politici.

"Totul are o limită, iar eu nu v-am anunţat astăzi, domnule Turcescu, v-am cerut convocarea Congresului din octombrie anul trecut. V-am spus că doresc să renunţ la sefia partidului, că e momentul unei echipe mai tinere. Ce vreţi, să ajung ca Iliescu, să mă târâi prin partid?", a întrebat Băsescu.

Fostul președinte a mai afirmat că s-a săturat să fie unul dintre cei mai vârstnici lideri de partid. "Abia aştept să se termine congresul, să încep să ţip: Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid. E doar cu vreo trei luni mai tânăr ca mine, aşa că a venit timpul altei generaţii în politică", a adăugat el.

Un proiect unionist

În schimb, fostul preşedinte i-a reproşat lui Turcescu că nu susţine proiectul unificării României cu Republica Moldova.

"Am înţeles din discurs dispreţul pentru proiectul unionist. Vreau să vă spun pentru că mie mi-e drag şi ţin la el, am vrut o echipă care să convingă că reunificarea ţării este o prioritate", a spus Băsescu.

Funcţia de preşedinte al PMP a revenit sâmbătă prin vot deputatului Eugen Tomac, singurul candidat.

Traian Băsescu va rămâne preşedinte onorific.