Orădenii au şansa să dea ochi cu reprezentanţii fermei de porci din Ioşia, care de ani de zile împute oraşul. Marţi, de la ora 16, în sala mare a Prefecturii va avea loc dezbaterea pe tema autorizaţiei de mediu solicitată de firma Nutripork de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Aşa cum se ştie, iniţial dezbaterea trebuia să aibă loc la restaurantul Ciuperca, dar la presiunea publicului organizatorii, adică reprezentanţii Nutripork şi ai APM Bihor, au mutat-o într-un loc mai accesibil.

Ca un număr cât mai mare de cetăţeni să participe la dezbatere, pe Facebook a fost lansat un apel intitulat "Ne-am săturat să mirosim a Nutripork!". "Te-ai săturat să nu poţi ţine vara geamul deschis? Te-ai săturat să alergi, să te plimbi sau doar să stai la o cafea şi să inspiri rahat de porc? Te-ai săturat de sfidarea unui singur om? Crezi că Oradea şi orădenii merită să fie respectaţi în oraşul lor? Haideţi, acum e momentul în care putem decide!", se arată în invitaţia scrisă pe reţeaua de socializare.

Orădenii sunt chemaţi atât la Prefectură, cât şi în faţa instituţiei, în Parcul Traian, fără a se preciza dacă se pregăteşte vreun protest. Iniţiatorul evenimentului pe Facebook este administratorul grupului "Oradea suntem noi", Bogdan Bealcovschi.

Pe de altă parte, cu o zi înaintea dezbaterii, USR Bihor a făcut publică o scrisoare transmisă către APM Bihor prin care cere respingerea cererii de autorizare. Documentul este semnat, pe lângă preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu, de liderii asociaţiilor Sântandrei Metropolitan Area (Carmen Lezeu), Ecotop Oradea (George Togor), Oradea Civică (Cristian Clapan), CRSE Munţii Apuseni (Florin Budea), dar şi de trei bihoreni care se recomandă fiecare drept "activist civic": Nadia Pal, Cătălin Popa şi Flavius Bunoiu.

Într-un gest mai puţin obişnuit, şi Primăria Oradea a făcut, vineri, un apel ca orădenii să participe la dezbaterea publică de la Prefectură. "În fiecare an, primim zeci de sesizări privind existenţa unui miros specific de dejecţii animale care afectează locuitorii Municipiului Oradea. Primăria Municipiului Oradea a transmis aceste sesizări cu celeritate către Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Aceste instituţii, aflate în subordinea Ministerului Mediului, sunt cele care au atribuţii legale în domeniul protecţiei mediului şi de sănătate publică, ele fiind abilitate să ia măsurile necesare eliminării acestui disconfort", s-a arătat în comunicatul transmis de municipalitate.