Noi informaţii revoltătoare în scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma: "Ne-am trimis soldaţii pe front cu dezinfectanţii diluaţi", anunţă miercuri Gazeta Sporturilor, care scoate la iveală că timp de 10 ani, rănile militarilor români care au luptat pe front în misiuni NATO au fost dezinfectate cu produsele companiei.

Situaţia a fost recunoscută de Ministerul Apărării Naţionale, care a răspuns GSP că "Pentru asigurarea asistenţei medicale în teatrele de operaţii au fost folosite, în ultimii 10 ani, şi produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL".

"Nu e decât confirmarea, pas cu pas, că instituţiile de forţă şi de siguranţă naţională au avut în Hexi Pharma un partener agreat", notează GSP.

MApN susţine că produsele care au ajuns pe front erau autorizate pentru punerea pe piaţă "conform prevederilor legale" şi că acestea "au fost achiziţionate în sistem centralizat pentru unităţi sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale". Cu alte cuvinte, Direcţia Sanitară a Ministerului a încheiat contractele cu Hexi Pharma, iar ca urmare produsele Thor, Suprasept şi celelalte antiseptice diluate au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad.

Conform GSP, produsele Hexi au fost în trusele sanitarilor, primii care intervin în cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor.

"După apariţia informaţiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii", sună finalul răspunsului oficial al MApN către ziar.

Neoficial, militarii au transmis GSP şi care a fost soluţia de urgenţă adoptată după ce s-a aflat de produsele diluate: "Le-am spus americanilor ce problemă avem. Au fost de acord ca, până când din ţară ne vor sosi alte produse, să ne dea dezinfectanţii pe care-i folosesc ei".

Revoltător este şi că, în ciuda acestor dezvăluiri, pornite tot dintr-o anchetă a ziarului condus de Cătălin Tolontan, Comisia de Biocide păstrează pe listă produsele Hexi.

De la aderarea la NATO, România a trimis pe front 43.000 de militari. Dintre aceştia, 23 au murit, iar 130 au fost răniţi.

Compania Hexi Pharma, aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi, a cerut intrarea în insolvenţă, însă cum judecătorii au respins-o la cererea procurorilor, marţi, compania  şi-a retras cererea de intrare în insolvenţă.

Totuşi, instanţa a blocat conturile firmei şi a interzis activităţile de producţie şi vânzare de produse dezinfectante. Firma a fost pusă sub urmărire penală pentru "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".