Situație aparte la Școala Gimnazială „Zelk Zoltan” din Valea lui Mihai, unde părinții elevilor de gimnaziu sunt supărați că școala și administrația publică le asigură transportul doar pe jumătate.

„Nu sunt în siguranță”

Pentru că școala lor a intrat în renovare, într-un amplu proiect cu fonduri europene, toți elevii s-au mutat în acest an școlar în clădirea Liceului Tehnologic nr. 1 din Valea lui Mihai. Pentru că nici această școală nu dispune de prea multe săli libere, ciclul primar de la școala gimnazială învață dimineața, însă elevii din clasele V-VIII trebuie să meargă după-masa la ore.

Părinții au înțeles situația și nu au comentat, mai cu seamă că în primele săptămâni, școala lor le-a asigurat și transportul elevilor spre și de la școală, cu trei microbuze. Acum, însă, situația s-a schimbat. „Toți părinții am fost invitați la o ședință online, în care ni s-a explicat că mai pot să asigure transportul elevilor numai spre școală, la ora 14, nu și seara, când ies de la ore. Ar fi ceva probleme cu șoferii, nu pot să-i plătească suplimentar, așa că îi lasă pe copii seara, pe întuneric, în drum”, a reclamat BIHOREANULUI un părinte nemulțumit.

Supărarea e cu atât mai mare cu cât circa 30 de elevi nici măcar nu sunt din Valea lui Mihai, ci din sate vecine precum Tarcea, Șimian, Galoșpetreu, și au kilometri buni de mers până acasă. „Nu pot copiii să vină pe jos noaptea, pe întuneric. Transport public nu este, așa că dacă părinții nu au cu ce să vină să îi ia de la școală, și mulți nu au mașină, ce fac? Rămân în drum! Nu sunt deloc în siguranță”, a mai spus bărbatul. Elevii termină lecțiile la ora 17.45, 18.30 sau 19.15, pentru că orele au acum 40 de minute, iar pauza a fost înjumătățită, la 5 minute.

„Singura soluție pe care ne-a dat-o conducerea școlii a fost să ne organizăm cumva noi, părinții, să ducem toți copiii, sau să îi mutăm la școlile din satele noastre. Dar acolo nu sunt clase de limba română...”, a mai declarat părintele nemulțumit.

„Nu am găsit soluții”

Contactat de BIHOREANUL, directorul școlii, Robert Varga, a confirmat că situația este așa cum o reclamă părinții. „Nu avem obligația să asigurăm transportul pentru copiii din satele vecine, dar am făcut-o, cât timp am putut, cu cei doi șoferi ai școlii și un șofer de la Primărie. Problema este că domnul de la Primărie și-a rupt piciorul și va lipsi cam patru luni. Cu doi șoferi, nu am cum să asigur transportul tuturor copiilor, de dimineața până seara. Nu avem voie să îi plătim ore suplimentare și, oricum, sunt obosiți, ar pune copiii în pericol”, a declarat directorul, marți, pentru BIHOREANUL.

Varga susține că a căutat soluții pentru a evita această situație, dar nu a găsit. „Primăria nu are alt șofer cu atestat în organigramă. Ca să pregătească unul, ar dura poate la fel de mult timp cât renovarea școlii. Și, oricum, are posturile blocate, ca toate instituțiile”, a mai spus Varga. „Le-am spus tuturor că nu se supără nimeni dacă se transferă la alte școli în acest an școlar și revin la noi anul următor. Dar acum altă soluție nu am găsit”, a mai precizat directorul. 

O soluție ar fi contractarea unei firme de transport care să asigure transportul elevilor spre case, o cheltuială pe care școala nu și-o permite, a spus Varga.

Clădirea cu 19 clase a Școlii Gimnaziale „Zelk Zoltan” a intrat în reabilitare în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 2,5 milioane de euro. Proiectul prevede și construcția unei clădiri noi, cu 12 săli de clasă. Potrivit directorului, planul inițial era ca noua clădire să fie ridicată prima, tocmai pentru ca elevii să nu trebuiască mutați, însă din cauză că licitația s-a derulat greoi, lucrările au fost întârziate. Ca să nu iasă din termenul limită al proiectului, constructorul este nevoit să lucreze în paralel și la clădirea veche, și la cea nouă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!