Mai mulți săteni din Subpiatră, comuna Țețchea, se plâng că locuințele și mașinile le sunt prăfuite în fiecare zi, de săptămâna trecută, de camioanele unei firme care transportă argilă din cariera de calcar, aflată la marginea satului, spre sediul Holcim de lângă Țețchea.

O problemă veche

Sesizarea a fost trimisă BIHOREANULUI de un locuitor din satul Subpiatră, care a dorit să rămână anonim. "În urmă cu o săptămână, drumul principal care leagă cariera de argilă cu cel din cariera Holcim prin Subpiatră a devenit aproape impracticabil pentru cei care merg pe jos, iar cu maşina a devenit de-a dreptul bătaie de joc, pentru că automobilul se umple de noroi", povesteşte săteanul.

Povestea este una foarte veche, însă nimeni nu a intervenit până acum. Firma respectivă transportă în fiecare zi argilă la combinatul Holcim, însă de o săptămână, din cauza lapoviței, noroiul și praful s-au extins. 

"E un dezastru, toate maşinile ne sunt albite", scrie un cetăţean în grupul de Facebook "Subpiatră", în care sunt înscrişi numeroşi localnici. "Domnul primar trece zilnic pe acest drum cu maşina, dar din nepăsare şi lipsă de respect pentru comunitate, aşa tratează situaţia", a mai reclamat o femeie.

Nori de praf

După ce a văzut postările de pe grupul "Subpiatră", primarul PSD Ovidiu Drimbea a luat legătura, luni, cu firma de curățenie Vildadina, care, în loc să rezolve problema, a agravat-o. Asta pentru că șoferii nu au alimentat utilajul cu apă, ci doar au măturat drumul, creând un nor imens de praf (foto principală) care a ajuns în curțile și casele bihorenilor.

Localnicul din Subpiatră a făcut și o sesizare la sediului central Holcim din București, însă firma a pasat responsabilitatea pe prestatorul serviciilor de transport. 

"Holcim România a investit aproximativ 200.000 EUR în lucrări de ranforsare drum comunal constând in asfaltarea acestuia, precum și lucrări de reabilitare a celor 1.100 mp din drumul pe care il mentionezi din comuna Ţeţchea, constând ân: refacerea acostamentelor astfel încât să poată prelua apa de pe carosabil, s-au amenajat rigole deschise și accese la proprietăți în localitatea Subpiatra și s-a amenajat si asfaltat intersecția DC183. Mai mult decât atât, la ieșirea din cariera de calcar pe care o operăm, am instalat un echipament de spălare a roților pentru camioanele care transportă materia primă. Furnizorul nostru de transport este obligat prin contract să se asigure că roțile camioanelor sunt curate în momentul în care părăsesc incinta carierei. Vom trimite sesizarea partenerilor noștri pentru verificări și clasificare”, au răspuns reprezentanții firmei.