La șase luni după ce sensul giratoriu de la intersecția Bulevardului Decebal cu strada Primăriei şi cu Calea Aradului a fost semaforizat, participanții la trafic folosesc aceeași metodă ca înainte, asigurându-se la fiecare trecere de pietoni.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni pietonii își lungeau gâtul ca să urmărească semaforul pentru mașini pentru că cel destinat lor nu mergea, acum lumea s-a mai obișnuit, observând că orice s-ar întâmpla semaforul mașinilor ori e galben ori e oprit.

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan a confirmat că există o problemă cu semafoarele care ar trebui să detecteze intrarea tramvaielor în intersecție, dar detectează și mașinile, pentru că acestea circulă pe șinele de tramvai.

„Acele semafoare sunt dotate cu un sistem care se numește buclă de inducție și care presupune ca atunci când se apropie un obstacol pe linie (n.r. tramvaiul) culoarea semaforului se face verde. Zona de trecere a tramvaielor este trasată cu dungi albe, pentru ca șoferii să nu treacă pe acolo, dar ei în continuare folosesc banda tramvaiului”, a declarat viceprimarul. Potrivit acestuia, când mașinile trec peste șine, sistemul le confundă cu tramvaiul astfel că semaforul rămâne tot pe culoarea verde, dându-le prioritate și automobilelor. 

Pentru a se rezolva această problemă, Poliția Locală a decis ca sistemul cu buclă de inducție să fie dezactivat, iar semafoarele să treacă pe intermitent.

„Între timp OTL achiziționează un sistem GPS care va fi montat pe toate tramvaiele și care va fi corelat cu sistemul semafoarelor”, a mai spus edilul. Astfel când tramvaiul va ajunge în intersecție, GPS-ul va anunța venirea lui, iar semaforul se va face verde, la plecarea lui sistemul se va închide şi culoarea va deveni roșie.

Viceprimarul nu a dat, însă o dată exactă cu privire la momentul în care GPS-ul va fi achiziționat și pus în funcțiune, ceea ce înseamnă că semafoarele vor crea în continuare confuzie.