Scrisul este un proces de vindecare. Atât pentru ziaristul Vlad Codreanu, personajul principal al volumului "Folie a trois", cât şi pentru autorul cărţii, Florin Ardelean.

Romanul jurnalistului şi profesorului orădean spune povestea unui bărbat îngenuncheat de propriul caracter, dar şi de relaţia învolburată cu două femei. Volumul a apărut într-un mod mai puţin obişnuit, autorul descoperindu-l în librării înainte de a fi fost informat despre publicarea lui.

Psihoza iubirii

Lector universitar doctor la specializarea jurnalism a Universităţii orădene, Florin Ardelean publică prima carte scrisă sub forma unui roman. E vorba de un volum de aproape 500 de pagini numit "Folie a trois" (după denumirea unei afecţiuni psihice rare, care are simptomele unei psihoze ce se transmite de la o persoană la alta, într-un grup de trei) pe care, provocându-se pe sine, autorul l-a terminat în 2 luni şi 10 zile.

"Folie a trois" prezintă povestea tristă şi încurcată a lui Vlad Codreanu, jurnalist, om de televiziune şi profesor la jurnalism care, după ce a ajuns într-un spital de nebuni şi a fost "drogat" luni întregi cu medicamente, începe vindecarea scriindu-şi "spovedania", împins de gândul la fetiţa sa Ivona. Naratorul introduce cititorii în lumea unui bărbat care nu caută stabilitate şi iubire, ci pasiune. Însă două relaţii de dragoste care se intersectează, cu Mirela, soţia unui reputat doctor, şi cu Amalia, studentă la design vestimentar, ajung la final să îl distrugă. "Vlad Codreanu e un om eşuat fără îndoială, cu o biografie presărată de plăceri mărunte, din care, în mod paradoxal, se naşte o durere care-l ucide treptat", povesteşte autorul.

Cartea prezintă o lume în care cursurile universitare se împletesc cu aventuri de-o noapte, vizite la bordeluri, personaje colorate şi - cum prevesteau cărţile anterioare ale autorului, "Schiţe erotice" şi "Povestiri de duminica" - scene de sex descrise în amănunt. "E o probă de falsitate să ascunzi importanţa erosului în viaţa unui individ", îşi explică Ardelean opţiunea.

Alter ego

Precum celelalte apariţii, şi "Folie a trois" lasă cititorului impresia că, de fapt, personajul principal este chiar autorul. "Toate cărţile mele de literatură sunt scrise la persoana I, ceea ce sugerează identitatea dintre scriitor şi narator. Dar este o imensă iluzie, literatura e ficţiune. Vlad Codreanu este un alter ego al meu", spune profesorul, subliniind că personajele din carte sunt fictive, dar inspirate de oameni din viaţa sa.

Autorul recunoaşte că Mirela şi Amalia au existat cu adevărat şi "au însemnat foarte mult pentru mine". Şi este conştient că expunerea lor în carte, chiar dacă voalat şi sub alte nume, reprezintă o "miză periculoasă". "Pot fi, la un moment dat, recognoscibile", spune el, sperând totuşi că acest lucru nu se va întâmpla.

Autorul spune, însă, că romanul nu este o vendetă. "Nu e o tentativă de a mă război cu trecutul meu, ci o încercare de a constitui un teritoriu fictiv în jurul meu, în care să-mi pot trăi fericirea pe care n-am găsit-o în viaţa reală. Pentru că am refuzat-o, nu pentru că n-am fost apt de ea", precizează scriitorul.

Apariţie surpriză

Spre deosebire de celelalte volume ale sale, acesta a fost publicat de o editură naţională, Trei, condusă de apreciatul psihanalist Vasile Dem Zamfirescu. "Eu le-am propus cartea, ei au acceptat-o. Una e să stai într-o baltă locală, în care publici o carte la fel cum ai cumpăra o cămaşă nouă, şi cu totul altceva să exişti în sfera literară naţională", spune Florin Ardelean.

Scoaterea volumului pe piaţă în luna iulie a fost, însă, o surpriză totală pentru autor. În locul unui anunţ sau al unei lansări publice, singura comunicare a fost făcut chiar de Ardelean, printr-o notiţă pe Facebook prin care îşi exprima surpriza că a văzut romanul în librărie. "Cartea era gata şi m-am înţeles cu editura să-i facem lansarea oficială în toamnă. Nu am discutat dacă vor să-i dea drumul înainte de lansare, dar nu mă deranjează faptul că a apărut", spune scriitorul, care va participa, aşa cum era stabilit, în toamnă, la câteva lansări oficiale în ţară. Asta pentru că volumul, tipărit în 1.000 de exemplare, este distribuit la nivel naţional. În Oradea, cartea poate fi cumpărată cu 39 de lei de la Librăria Humanitas.

Fiind un roman cu final deschis, autorul s-a apucat deja să-i scrie continuarea. Caută mai departe, cu fiecare carte scoasă, să-şi trăiască fericirea negăsită în viaţă, măcar prin fantezie.


JURNALIST ŞI SCRIITOR
Pasiunea literelor

"Folie a trois" este cea de-a şasea carte publicată de Florin Ardelean, după "Dogmă şi opinie", "Jurnalism şi tranziţie" (două volume care prezintă istoria presei orădene din 1989 până în 2000), "Schiţe erotice", "Insectar" şi "Povestiri de duminica". Fost redactor-şef la publicaţii precum Gazeta de Vest, Vest, iar mai apoi la TVS, dar şi colaborator al revistei Familia, Ardelean a fost timp de mai bine de trei ani consilierul de imagine al prefectului Gavrilă Ghilea, funcţie pe care a pierdut-o o dată cu înlocuirea acestuia din funcţie, în luna mai.

 "A fost o funcţie tehnică, de comunicator. Cred că e bine ca o astfel de funcţie să nu fie pe o lungă perioadă de timp. Nu e profitabil pentru nimeni", spune Ardelean, care se bucură de timpul liber câştigat. "Mă ocup de mine însumi, chiar dacă nu sufăr de egolatrie. Citesc şi scriu"...