Înainte cu câteva zile de intrarea în vigoare a noii legi privind taxa de poluare, bihorenii iau cu asalt Serviciul de Înmatriculări. Oamenii se postează la cozi încă de dimineaţa căci, după intrarea în vigoare a noii legi, unii proprietari de maşini vechi vor trebui să plătească o taxă ce ar putea să îi coste mult mai mult decât valoarea maşinii.

Bihoreni la cozi

De teama costurilor ridicate, înainte ca taxa să se majoreze, numai în ultima săptămână numărul celor care au trecut pe la Înmatriculări s-a triplat, iar angajaţii au fost nevoiţi să stea după program.

"În mod normal, avem 120-130 de înmatriculări zilnic, dar azi (joi - n.r) am făcut cam 300 de înmatriculări, ceea ce înseamnă că la ghişee au fost aproximativ 400 de oameni cărora li s-au preluat actele. În plus, pentru numere provizorii au fost cam 100-150 de persoane. Este foarte mult de lucru. La ora 16, la sfârşitul programului, îi aducem pe toţi înăuntru şi îi servim", a declarat joi pentru BIHOREANUL comisarul şef de poliţie Alexandru Laza, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor (SPCRPCIV) din cadrul Prefecturii.

Potrivit acestuia, aglomeraţia a început încă de săptămâna trecută, dar cei mai mulţi oameni au venit în ultimele 2-3 zile. Astfel, dacă până acum la cozile pentru preluarea actelor se stătea maxim 15 minute, acum timpii de aşteptare au urcat la aproximativ jumătate de oră.

Totodată, şi la Registrul Auto Român (RAR) Bihor sunt cozi. Numărul celor care solicită certificate de autenticitate a autovehiculelor, necesare la înmatriculare, a crescut în ultimele zile cu aproximativ 50%. "Lucrăm mai mult ca altă dată. Dacă înainte aveam de verificat 120-130 de maşini pe zi, acum sunt cam 180-185", a spus directorul interimar al RAR Bihor, Nicolae Filip.

E de aşteptat ca "nebunia" să continue şi vineri, când Serviciul de Înmatriculări lucrează până la ora 12, dar este posibil ca programul să se prelungească, în funcţie de numărul persoanelor care se vor prezenta la ghişee. La fel, RAR Bihor are program cu publicul până la ora 14. Angajaţii celor două instituţii vor reveni la serviciu marţi, 3 ianuarie.

"Lege usturătoare"

Potrivit noii legi, adoptată pe 15 decembrie de Camera Deputaţilor, taxa de mediu scade cu până la 25% faţă de variantele anterioare pentru autovehiculele nou înmatriculate în ţară, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei. Legea îi "loveşte" însă pe cei care şi-au înmatriculat maşinile înainte de 1 ianuarie 2007: taxa este obligatorie şi pentru acestea, chiar dacă au fost cumpărate de noi din România!

Aşa că românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă o vor achita cu ocazia primei vânzări. "Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege", arată Ministerul Mediului într-un comunicat.

Astfel se va ajunge în situaţia în care în cazul unei Dacii 1310, care nu costă mai mult de 700-800 de euro, taxa de poluare să urce chiar şi la câteva mii de euro.

"Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului", mai arată comunicatul Ministerului Mediului.

Deşi era preconizat să intre în vigoare la începutul anului 2012, legea nu a fost deocamdată publicată în Monitorul Oficial şi nici cadrul în care ea va fi aplicată nu este foarte clar.