Printr-un comunicat de presă transmis marţi, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a anunţat că o echipă de specialişti a început o anchetă în cazul toxiinfecţiei alimentare care s-a soldat cu moartea fetiţei de 5 ani, subliniind, însă, că instituţia a fost anunţată abia luni, la două zile după apariţia focarului.

"Primele simptome ale toxiinfecţiei au apărut în data de 22 mai, iar când am ajuns noi, mai erau internate doar opt persoane la secţia de Boli infecţioase. DSP Bihor a notificat DSVSA Bihor cu o întârziere de două zile, situaţie ce ar fi putut duce la apariţia altor cazuri de boală", afirmă directorul DSVSA.

Potrivit lui Budău, toxiinfecţiile au fost datorate faptului că toţi cei care au ajuns la spital au consumat, vineri, prăjitură de casă, în speţă din cauza ouălor din prăjitură.

"DSVSA Bihor a identificat provenienţa materiilor prime folosite în prepararea alimentelor incriminate şi a reţinut de la consum 33 ouă dintr-un total de 53 ouă aduse în Oradea de un producător particular în data de 18 mai", mai precizează directorul, adăugând că ouăle reţinute au fost trimise la laborator de specialitate "pentru detalierea examenelor şi identificarea agentului etiologic".

"De asemenea au fost întreprinse anchete în vederea clarificării originii bolii şi evitarea altor incidente în gospodăria particulară de origine a ouălor", a mai arătat Budău.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a refuzat să furnizeze un punct de vedere referitor la situaţia prezentată de Budău, spunând doar că "e o teorie" faptul că alţi oameni s-ar fi putut îmbolnăvi şi că nu cunoaşte punctele de vedere ale DSVSA, drept pentru care se va întâlni cu reprezentanţii instituţiei pentru a le elucida.

"Ancheta medicală se derulează, se derulează şi autopsia fetiţei, studiem toate actele medicale, iar când vom avea un rezultat îl vom face public. Oamenii nu mai sunt internaţi în spital", a spus şeful DSP.

UPDATE: Ulterior, şeful DSP a revenit cu un telefon şi a afirmat că: "Am descâlcit iţele cu domnul Budău şi am ajuns la concluzia că, fiind focar familial, deci nu a fost public, nu aveam obligaţia să îi anunţăm într-un sistem de alertă rapidă, indiferent de numărul celor afectaţi. În acest caz, focarul a fost în casă, în familie, şi nu s-a putut ramifica", a declarat dr. Marius Pîrcioagă.

Mai multe amănunte, aici: Fetiţă de cinci ani moartă, după ce s-a intoxicat cu prăjitură. Mama pune vina pe medicii de la TBC (VIDEO)