La începutul unui an şcolar încărcat, în care, în premieră, se vor da examene de evaluare naţională şi pentru elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, respectiv vor avea loc simulări ale Bacalaureatului şi la clasele a IX-a şi a XI-a, inspectorul-şef Daniel Negrean le cere cadrelor didactice bihorene să-şi centreze interesul pe lecţia predată la clasă şi, deopotrivă cu elevii, să dea dovadă de profesionalism, punctualitate şi seriozitate.

"Directorii de şcoli spun că au probleme cu unii colegi care nu intră la oră la fix, ies mai devreme, în timpul orelor îşi povestesc viaţa personală sau aspecte din societate. Centrele de interes trebuie să fie lecţia, evaluarea, examenele naţionale", a declarat Negrean vineri, într-o conferinţă de presă. Şeful IŞJ Bihor a mai spus că vrea ca dascălii bihoreni să îi înveţe pe elevi să înveţe, adică nu să aştepte de la ei să recite nişte informaţii.

Totodată, Daniel Negrean a precizat că, în acest an şcolar, inspectorii de specialitate se vor întâlni cu decanii facultăţilor de profil din cadrul Universităţii din Oradea, pentru a stabili o strategie comună astfel încât absolvenţii de facultate să fie pregătiţi pentru meseria de profesori în sistemul preuniversitar.

Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a spus că şcolile din Bihor în care s-au înregistrat diferenţe semnificative între mediile elevilor în anii de gimnaziu şi notele obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională vor fi monitorizate, precizând că se întâlnesc chiar şi diferenţe de 5 puncte. "Când un profesor supra-evaluează un elev, nu-şi face treaba", a spus Negrean.

O veste bună a acestui an şcolar este că Bihorul ar putea primi, în decembrie, 14 microbuze şcolare noi, Ministerul Educaţiei având alocaţi bani achiziţia a 600 de vehicule necesare transportului elevilor. În acelaşi timp, însă, elevii de liceu care învaţă în afara localităţii de domiciliu mai au de aşteptat până să îşi primească banii de navetă pentru anul şcolar trecut, bani care nu li s-au decontat din octombrie 2012. Cum între timp s-a schimbat şi modul de decontare a abonamentelor, stabilindu-se o valoare de decont fixă, în funcţie de numărul de kilometri, liceenii vor primi, în septembrie, doar banii decontaţi în conformitate cu noile prevederi legale, urmând ca diferenţa să li se dea anul viitor.