Fost ministru al Sănătății, deputat PNL și președinte al organizației PNL Vaslui, Nelu Tătaru este anchetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită. Potrivit G4Media, care citează surse din anchetă, în calitate de medic chirurg, acesta ar fi primit sume de bani şi produse, cum ar fi ouă şi găini, de la pacienţi sau aparţinătorii acestora, în schimbul unor acte medicale. 

Investigaţia este desfășurată de DNA Iaşi, iar anchetatorii au identificat peste 100 de situaţii în care Tătaru ar fi primit mită.

În cadrul percheziţiilor efectuate la Spitalul Dimitrie Castroianu Huși, au fost descoperite şi înregistrări video care îl arată pe fostul ministru în timp ce lua mită, conform aceleiași surse. 

Ancheta este în desfăşurare, iar fostul ministru a fost ridicat din spital și dus la sediul DNA Iaşi pentru a răspunde întrebărilor procurorilor.

Demis din funcție

După apariția informațiilor privind ancheta DNA, Nelu Tătaru (52 ani) a fost demis de la conducerea PNL Vaslui, prin decizia Biroului Politic Naţional. „La propunerea mea a fost eliberat din funcţia de preşedinte de filială”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de News.ro.

De asemenea, șeful PNL a spus că, în acest context, Nelu Tătaru - care deschide lista PNL pentru Camera Deputaților în Vaslui - „nu are cum să mai rămână candidat”. „Este o situaţie care îl afectează pe cel care trebuie să răspundă de faptele sale”, a mai spus Ciucă. 

Situaţia medicului a generat reacţii în cadrul partidului. Bihoreanul Vasile Blaga, acum preşedinte interimar al PNL Timiş, a declarat joi că Tătaru ar trebui să se retragă de pe lista candidaţilor PNL pentru alegerile parlamentare. Blaga a amintit că, într-o situaţie similară, în 2016, el şi-a dat demisia din funcţia de co-preşedinte al PNL după ce a fost anchetat de procurori. 

"Când m-a chemat "Portocală" (n.r. fostul procuror DNA Mircea Negulescu) la Ploieşti, de la Ploieşti mi-am dat demisia din funcţia de co-preşedinte al PNL. E adevărat că după 7 ani de zile, 9 judecători au spus că sunt nevinovat, cred că e un caz unic în România. Una este asta, prezumţia de nevinovăţie, şi alta este asta. Din moment ce ai astfel de probleme, trebuie să te retragi. E vorba de demnitate, până la urmă", este citat Vasile Blaga de către G4Media.

„Pentru pacienți”

În urmă cu câteva zile, Tătaru a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care susţinea că îşi desfăşoară activitatea medicală "doar pentru pacienţi, nu pentru bani", însă postarea a fost ulterior ştearsă.

"«Nelu, tu pentru ce munceşti atât la spital?», mă întreabă o cunoştinţă.
«Pentru pacienţi», îi răspund.
«Cum, nu pentru bani?», mă întreabă.
«NU», i-am răspuns.

În multe domenii de activitate, mulţi oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaştere. Alţii, la fel de mulţi, muncesc pentru că le place ceea ce fac. Unii, nu ştiu câţi, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă pentru viaţa şi sănătatea pacienţilor mei! Aceasta este misiunea mea! Aşadar, cei care aveţi bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun, vă spun că vă admir pentru ceea ce faceţi", a scris Tătaru pe Facebook.

Conform declaraţiei sale de avere, Nelu Tătaru deţine două apartamente, achiziţionate în 2017 şi 2018, şi mai multe conturi bancare, însumând peste un milion de lei. Familia sa deţine patru conturi, unul cu 1,03 milioane de lei, altul cu 350.000 de lei şi un altul cu 55.000 de lei, plus un cont în euro, cu 3.380 de euro. De asemenea, fostul ministru are un împrumut de 578.000 de lei, contractat de la Banca Transilvania în 2017.

Tătaru a raportat venituri de 141.000 de lei din activitatea sa de deputat şi 18.437 de lei din profesia de medic chirurg la Spitalul Municipal de Urgenţă. Soţia sa, Rodica Tătaru, a declarat venituri de 72.000 de lei. 

Ministru al Sănătății în pandemie

Nelu Tătaru a fost ministru al Sănătăţii într-o perioadă critică pentru România (martie-decembrie 2020), în timpul guvernării PNL, fiind responsabil de măsurile luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Înainte, el a fost senator în legislatura 2012-2016, ales pe listele PNL, şi ulterior a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în decembrie 2019. Tătaru a fost ales preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Vaslui în 2017.

La începutul lunii septembrie, Tătaru declara că speră ca PNL Vaslui să obţină un rezultat bun la alegerile parlamentare, menţionând că "ne vom mobiliza astfel încât să obţinem un rezultat bun". La alegerile locale din iunie, PNL Vaslui a obţinut 23,03% din voturi, iar Tătaru s-a clasat pe locul al doilea în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vaslui, cu un scor de 25,26%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!