Orădenii nu mai au pe cine să susţină la EURO 2016. După ce România nici n-a emis pretenţii la calificarea în optimi, şi echipa Ungariei a părăsit, duminică seară, competiţia după ce a fost învinsă categoric de cea a Belgiei cu scorul de 4-0.

Partida a fost urmărită de circa 2.500 de orădeni, majoritatea de etnie maghiară, din Piaţa Unirii, unde municipalitatea a instalat un ecran pe care transmite meciurile de la EURO 2016, precum şi de alţi circa 1.000 în Cetatea Oradea, unde organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau au devansat concertul celebrei Koncz Zsuzsa pentru a putea proiecta în direct de la televiziunea maghiară M4 partida din optimile campionatului.

E drept, în Cetatea Oradea numărul spectatorilor a fost mai mare la început, curtea fortăreţei fiind plină cu fani care veniseră să o asculte pe Koncz Zsusza, însă după ce echipa Ungariei a încasat primul gol în minutul 10, numărul acestora a scăzut semnificativ.

Atât în Cetate cât şi în Piaţa Unirii, suporterii echipei Ungariei, unii dintre ei desenaţi pe faţă cu tricolorul roşu-alb-verde, iar alţii cu el la gât sau fluturându-l în aer, au urmărit destul de cuminţi partida, parcă prevestind rezultatul acesteia.

Puţini au fost cei care au încercat să facă galerie echipei, cu vuvuzele şi, în Piaţa Unirii, cu o tobă. N-au reuşit însă să-i mobilizeze şi pe ceilalţi să li se alăture, aşa că rar şi stingher se mai auzeau încurajările "Hajrá Magyarország!" şi "Ria, Ria, Hungária!". În rest, orădenii au urmărit concentraţi partida, aproape ca la cinema, fiind treziţi de puţinele faze periculoase ale formaţiei maghiare la poarta adversă. Orice urmă de speranţă a fost curmată spre finalul reprizei a doua, când echipa Ungariei a primit, aproape unul după altul, trei goluri (minutele ’78, ’80 şi ’90+1).

Deşi au pierdut categoric, fanii nu şi-au ieşit din fire, aplaudând echipa ungară şi apoi mergând în linişte spre case. "Nem baj!", a exclamat unul dintre ei la ieşirea pe poarta Cetăţii. Pentru mulţi dintre ei a însemnat un lucru mare faptul că formaţia Ungariei a ajuns în această fază a competiţiei, adică în optimi. Asta după ce, înaintea acestui turneu final, Ungaria nu s-a calificat la Campionatul European timp de 44 de ani. 

Echipaje ale Jandarmeriei au supravegheat, discret, ambele proiecţii, atât cea din Piaţa Unirii, cât şi cea din Cetate. Nu au avut, însă, de lucru, căci orădenii ieşiţi duminică seară la meci au fost paşnici şi nu s-au luat la harţă.

Semn al coabitării sănătoase între suporteri a fost şi faptul că unul dintre cei care s-au dus în Piaţa Unirii la meci avea pe cap o căciulă cu tricolorul României. "N-au orădenii treabă unii cu alţii. Asta cu ura dintre români şi unguri e doar politică…", a concluzionat un suporter ieşit şi el la meci.