Pe motiv că nu cunoaşte limba română, fosta viceprimăriţă a Oradiei Rozália Biró n-a fost acceptată de preşedintele Traian Băsescu la şefia Ministerului Culturii.

"Am respins propunerea Rozáliei Biró la Cultură, este nepotrivită funcţiei. Oricând în timpul mandatului meu premierul o va propune pentru ministerul Transporturilor, Infrastructurii, nu voi ezita să o numesc, dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române este esenţială", a declarat, joi seară, şeful statului.

Tot atunci, Băsescu a spus că respinge şi propunerea lui Claudiu Manda la Ministerul Bugetului, ca fiind "necorespunzătoare", dar cu menţiunea că pe acesta nu îl va accepta la comanda niciunui minister.

"Regret că nu mi s-a dat posibilitatea să dovedesc cum poate un bun manager să aducă rezultate în cultură. Sunt convinsă că nu prin vorbe, ci prin fapte se dovedește competența. Aceasta este esența a ceea ce cred eu acum că trebuie spus", a declarat Rozalia Biro, după anunţul preşedintelui.

'Nu vreau să comentez prea mult pentru că este dreptul președintelui de a respinge o singură dată o propunere. Nu mi-a plăcut argumentația și consider că este o decizie pur politică și nu este mai mult. Îmi pare rău, doamna Biro ar fi fost un foarte bun ministru, sunt convins de acest lucru. Vom face o altă nominalizare într-un timp relativ scurt', a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR precizând că el va continua să conducă Ministerul Culturii până când propunerea privind noul ministru va fi validată.

După cum se ştie, propunerea premierului Victor Ponta de a o numi pe Rozália Biró ca vicepremier şi ministru al Culturii în locul demisionarului Kelemen Hunor a fost criticată de preşedintele Traian Băsescu de la bun început, pe motiv că aceasta nu stăpâneşte limba română.

În urmă cu câţiva ani, Biró a căzut în plasa realizatorului unei emisiuni de radio şi a confundat copiii bipezi cu cerşetorii. Ea a asigurat că nu are copii bipezi în familie şi că nici pe străzile Oradiei nu sunt prea mulţi, pentru că i-a ridicat Poliţia Comunitară.

Biró s-a apărat în faţa preşedintelui, transmiţându-i că valoarea unui om nu este dată de greşelile sale. "Am greşit aşa cum orice om poate greşi în viaţă. Chiar şi după o facultate şi studii postuniversitare terminate în limba română se poate întâmpla oricui şi sunt convinsă că valoarea unui om nu este dată de greşelile sale, ci de rezultatele pe care le lasă în urma lui', a declarat Biró.

Şi senatorul Szabó Ődőn a sărit în apărarea fostei viceprimăriţe, spunând că speră că Băsescu îi va recunoaşte acesteia meritele culturale din perioada în care s-a aflat la cârma Oradiei.