Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a anunţa că instituţia pe care o conduce a desfăşurat în perioada 8-15 aprilie, controale pentru a vedea dacă cele 13 firme care au încheiat un protocol cu Fondul pentru Mediu de distribuire a tichetelor valorice prin programul Rabla respectă condiţiile de acordare a voucherelor.

"Am constatat nereguli în cazul a cinci dintre societăţi, în ceea ce priveşte preluarea actelor şi înregistrarea lor în acele registre speciale de operare. Aceste firme au obligaţia de a raporta toate vehiculele scoase din uz tocmai pentru a se respecta circulaţia clară a deşeurilor", a spus Călin Mocan într-o conferinţă de presă.

El a adăgat - fără să detalieze - că, datorită faptului că nu ţin o evidenţă corectă, unii reprezentanţi ai acestor firme "invocă tot felul de motive" pentru ca solicitanţilor să nu li se dea voucherul, pentru ca apoi acestea "să fie date la nergu".

Mocan a mai precizat că unele firme nu au asigurate condiţiile tehnice de depozitare a deşeurilor. "La una dintre societăţi, Poliservice, de lângă Metro, am constatat nereguli, pentru că în primul rând aceste firme trebuie să aibă platformă betonată, pentru că aceste deşeuri nu se pot depozita pe sol", a mai spus Mocan.

Potrivit acestuia, cei 5 operatori au fost amendaţi în total cu 33.500 de lei. "Este vorba despre firmele Remat Bihor, Remat Invest, Poliservice, Raider Service şi SC Gemi Lenur", a spus el.